Haitissa mellakoita presidentinvaalien tuloksen vuoksi

Haitissa Cap Haitienin kaupungissa ainakin yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut yhteenotoissa, jotka puhkesivat presidentinvaalien tuloksen julkistamisen jälkeen, kertovat paikalliset tiedotusvälineet. Pääkaupungissa Port-au-Princessa mielenosoittajat sytyttivät keskiviikkona tuleen muun muassa hallitsevan puolueen toimiston.

Ulkomaat

Uutistoimisto AFP:n lainaamien paikallisten tiedotusvälineiden mukaan yksi mielenosoittajaa on kuollut ja kaksi haavoittunut Haitin toiseksi suurimmassa kaupungissa Cap Haitienissa, kun kolmanneksi tulleen ehdokkaan, poptähti Michel Martellyn tukijat ottivat yhteen hallitsevan puolueen ehdokkaan tukijoiden kanssa.

Paikallinen poliisi kertoo AFP:lle, että mielenosoittajia on kaduilla useissa osissa Cap Haitienia.

Mirebalaisin kaupungissa puolestaan on loukkaantunut kolme mielenosoittajaa.

Pääkaupungin Port-au-Princen kaduille on kokoontunut tuhansia Martellyn tukijoita. He pystyttivät keskiviikkona katusulkuja ja sytyttivät tuleen muun muassa hallitsevan puolueen päämajan. Pääkaupungissa on kuultu myös laukausten ääniä. Ajoneuvoja on runneltu ja myös kauppoja kerrotaan ryöstetyn.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on käyttänyt kyynelkaasua estääkseen kiviä heitelleen mielenosoittajajoukon pääsyn vaalineuvoston toimistoon.

Martelly hävisi niukasti kakkossijan

Vaaliviranomaisten keskiviikkona julkistaman alustavan tuloksen mukaan presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain entisen presidentin Leslie Manigatin vaimo Mirlande Manigat ja hallituspuoluetta edustava Jude Celestin.

Manigat sai ensimmäisen kierroksen äänistä 31 prosenttia ja Celestin 22 prosenttia äänistä. Kolmanneksi tuli Martelly, joka jäi vain hieman Celestinin taakse 21 prosentin kannatuksella.

Vaalituloksesta voi valittaa kolmen päivän ajan. Vaalitarkkailijat arvioivat, että tammikuun 16. päivän toiselle vaalikierrokselle saatettaisiin hyväksyä myös kolmas ehdokas, jos äänestystulos katsotaan riittävän tiukaksi.

Moni haitilainen syytti jo vaaleja etukäteen vilpillisiksi entisen presidentin Rene Prevalin ehdokkaan Celestinin hyväksi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo olevansa huolissaan vaalivilppisyytöksistä. Ban muistuttaa, etteivät tulokset ole vielä lopullisia ja kehottaa käyttämään lain suomat keinot tilanteen selvittämiseksi.

Ban on huolissaan myös väkivaltaisuuksista ja sanoo, että ehdokkaiden velvollisuus on kehottaa kannattajiaan lopettamaan väkivaltaisuudet.

Presidentti vetoaa kansaan

Presidentti Rene Preval on vedonnut haitilaisiin, jotta nämä osoittaisivat mieltään maltillisesti.

- Osoittakaa mieltä, se on oikeutenne. Mutta älkää hyökätkö julkisia rakennuksia, liikeyrityksiä tai yksityisomaisuutta vastaan, Preval sanoi maan radiossa.

Preval myös muistuttaa, että vaalituloksesta voi edelleen lain mukaan valittaa.

American Airlines on perunut keskiviikkon ja torstain Haitin-lentonsa levottomuuksien vuoksi. American Airlinesin mukaan sen ja lentokentän työntekijät eivät ole päässeet levottomuuksien vuoksi työpaikoilleen.

Myös kanadalainen Air Transat lykkäsi viikottaista Haitin-lentoaan torstaille turvallisuussyistä. Yhtiö lentää torstaina, jos turvallisuustilanne sen sallii.

Haiti taistelee parhaillaan kasvavaa koleraepidemiaa vastaan. Ranskan ulkoministeriön raportin mukaan koleraepidemia sai alkunsa YK:n nepalilaisten rauhanturvaajien leiristä.

Lähteet: YLE Uutiset