Audubonin lintukirja myytiin ennätyshintaan huutokaupassa

Harvinainen kopio John James Audubonin lintukirjasta on noussut kaikkien aikojen kalleimmaksi huutokaupassa myydyksi kirjaksi. Birds of America eli Amerikan linnut myytiin Sotheby'sin huutokaupassa Lontoossa 7,3 miljoonalla punnalla eli 8,6 miljoonalla eurolla.

kulttuuri
Yksityiskohta kirjan kuvituksesta
Reuters TV

Kirjan osti lontoolainen välittäjä Michael Tollemache. Voitettuaan tarjouskilvan Tollemache kuvasi kirjaa korvaamattoman arvokkaaksi.

Vuonna 1827 julkaistu Audubonin mestariteos on yhdistelmä taidetta, luonnontiedettä ja käsityötaitoa. Kirjassa on 435 käsin väritettyä kuvaa linnuista. Kooltaan kirja on 90 x 60 cm, koska linnut on kuvattu aidonkokoisina.

Kirjasta tiedetään olevan 119 kopiota, joista 108 on museoissa tai kirjastoissa. Nyt huutokaupattu kappale on peräisin vuonna 1955 kuolleen lordi Heskethin kokoelmasta, ja sitä pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä kirjan kopioista.

Edellinen maailman kallein huutokaupassa myyty kirja oli niin ikään kopio Audubonin Birds of Americasta. Kirja myytiin 8,8 miljoonalla dollarilla eli noin 6,8 miljoonalla eurolla New Yorkissa maaliskuussa 2000.

Lähteet: AFP, AP