Hakkerit iskivät luottokorttiyhtiöiden sivuille

Hakkeriryhmä sanoo hyökänneensä luottokorttiyhtiö Mastercardin, sveitsiläisen pankkipalvelun PostFinancen ja Visan internet-sivuille, kun nämä olivat katkaisseet asiakassuhteen Wikileaksiin. Hyökkäyksiä on tehty myös muun muassa Assangesta pidätysmääräyksen antaneiden Ruotsin syyttäjäviranomaisten sivuille.

Ulkomaat

Sensuurinvastaiseksi ilmoittautunut Anonyymiryhmä sanoo kaataneensa yritysten sivut.

Mastercards on myöntänyt sivuillaan olevan ongelmia, mutta ei kommentoi, onko ongelmilla tekemistä Wikileaksin kanssa, uutistoimisto AP sanoo. Yhtiö on vakuuttanut, etteivät ongelmat vaikuta yhtiön korttien käyttöön. Yhtiö sanoo yrittävänsä palauttaa palvelunsa normaaliksi, mutta ei osaa sanoa, milloin tämä tapahtuu.

Myöskään Visan verkkosivuille ei päässyt keskiviikkoiltana.

Myös sveitsiläinen postipankkipalvelu PostFinance vahvisti keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, että sen sivut ovat jotuneet lukuisien hyökkäysten kohteeksi sen jälkeen, kun yhtiö sulki Wikileaksin perustajan Julian Assangen tilin maanantaina.

PostFinance perusteli Assangen tilin sulkemista sillä, että tämä on antanut väärää tietoa osoitteestaan sanoessaan asuvansa Genevessä Sveitsissä.

Wikileaksin edustaja Kristinn Hrafnsson sanoo uutistoimisto AFP:lle, ettei Wikileaks ole hyökkäysten takana.

Mastercard on keskeyttänyt toistaiseksi maksut Wikileaksille. Tiistaina myös luottokorttiyhtiö Visa ilmoitti tekevänsä samoin.

Hakkerit ovat tehneet hyökkäyksiä myös muun muassa Assangea seksuaalirikoksista syyttävien ruotsalaisnaisten asianajajien sekä Ruotsin syyttäjäviraston nettisivuja vastaan. Syyttäjänvirasto sanoo ilmoittaneensa hyökkäyksestä poliisille.

Assangea syyttävät ruotsalaisnaiset kiistävät poliittiset kytkökset

Assangea raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta syyttävät ruotsalaisnaiset kiistävät jyrkästi väitteet, että syytteiden taustalla olisi poliittinen vehkeily, naisten asianajaja sanoo. Assangen lakimiehet ovat epäilleet, että syytteet voisivat olla poliittisia Wikileaksin julkistettua tuhansia Yhdysvaltain salaisia asiakirjoja.

Asianajaja Claes Borgström sanoo, ettei syytöksillä ole mitään tekemistä Wikileaksin tai Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa.

Borgströmin mukaan naisten kertomukset ovat uskottavia. Hän pitää hyvänä mahdollisuutta, että Ruotsissa nostetaan syytteet Assangea vastaan.

Assange pidätettiin tiistaina, kun hän oli ilmoittautunut Britannian poliisille Ruotsin antaman pidätysmääräyksen vuoksi. Ruotsin luovutusvaatimuksen käsittely alkoi tiistaina ja oikeus määräsi, että Assange pidetään pidätettynä aikakin seuraavaan oikeuden istuntoon 14. joulukuuta asti.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt sanoo uutistoimisto AFP:lle, ettei Ruotsin ja Yhdysvaltojen välillä ole ollut mitään keskusteluja Assangen mahdollisesta luovutuksesta Yhdysvaltoihin, mikäli hänet luovutetaan Ruotsiin oikeuden eteen.

Rudd: Yhdysvaltalaiset vastuussa asiakirjavuodosta

Assangen kotimaan Australian ulkoministeri Kevin Rudd sanoo, että päävastuu Yhdysvaltain salaisten asiakirjojen vuotamisesta on yhdysvaltalaisilla, ei Assangella.

Päävastuu ja siksi myös laillinen vastuu on niillä henkilöillä, jotka vuotivat asiakirjat alun perin, Rudd sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Ruddin mukaan vuoto nostaa esiin myös kysymyksen Yhdysvaltain turvajärjestelmistä.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset