1. yle.fi
  2. Uutiset

Huispaus valloittaa Pohjolan

Vaasan yliopistossa pelattiin keskiviikkona iltapäivällä Skandinavian ensimmäinen huispausottelu. Huispaus on kirjailija J. K. Rowlingin kehittämä kuvitteellinen urheilulaji, jota velhot ja noidat pelaavat Harry Potter -kirjasarjassa.

Huispaus (Quidditch)
Huispausottelu Vaasassa
Huispauksessa liikutaan luuta jalkojen välissä.Merja Siirilä / YLE
Huispausottelu
Huispausta pelattiin Vaasan yliopiston rannassa keskiviikkona pikkupakkasessa. (1:52) Kuvaus ja editointi Merja Siirilä.

Huispauksessa kilpailijat liikkuvat luudilla, kirjassa lentäviksi taiotuilla luudilla, ja tavoitteena on napata nk. sieppi. Lajia on hieman maanläheistetty tuomalla se romaaneista oikeille ovaalinmuotoisille kentille.

Vaasassa huispausottelussa oli mukana kolme seitsemän henkilön joukkuetta ja kolme tuomaria. Romaaneissa huispauksessa voi tehdä ainakin 700 erilaista virhettä, mutta virallisissa Kansainvälisen huispausliiton säännöissä peliä on hieman yksinkertaistettu.

Huispaus leviää maailmalla

Euroopassa yliopistojen virallisia huispausjoukkueita on kymmenen, joista pääosa on Isossa-Britanniassa. Yhdysvalloissa yliopistojoukkueita on jo satoja.

Vaasan yliopiston tuore huispausjoukkue haluaisi rekisteröityä Kansainvälisen huispausliiton jäseneksi, kertoo yksi idean isistä, Vaasan yliopiston tutkinto-opiskelija Vincenzo Riccardi.

- Se on tavoite, mutta tietenkin me tarvitaan siihen rahallista tukea. Suurin ongelma on oikeastaan se, että muut joukkueet ovat kaukana. Lähin joukkue on Cambridgen yliopistossa, joten pelien järjestäminen voisi olla vähän vaikeaa. Mutta jos meillä on virallinen joukkue, me voidaan osallistua myös huispauksen MM-kisoihin ensi vuonna New Yorkissa, Riccardi kertoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi