Savolaiset muistelevat Kari Tapiota

Iskelmälaulaja Kari Tapiota muistellaan eri puolilla maata. Kari Tapio kuoli tiistai-iltana Espoossa, kertoo laulajan levy-yhtiön edustaja Ilkka Vainio. Suonenjoella syntynyt Kari Tapio oli kuollessaan 65-vuotias.

Kari Tapio
Suonenjokinen nainen kirjoittaa viestiä Kari Tapion muistokirjaan
YLE / Juha Korhonen

Laulaja Kari Tapion yllättävä kuolema on pysäyttänyt suomalaiset. Kari Tapion syntymäkaupungissa Suonenjoella avattiin kaupungintalon aulassa iltapäivällä hänen kunniakseen muistokirja.

Kaupunkilaiset voivat kirjoittaa kirjaan muistojaan Kari Tapiosta ja jättää viimeiset tervehdyksensä laulajan omaisille. Muistokirja toimitetaan Kari Tapion omaisille.

Muistokirjan vieressä oli keskiviikkona kaunis kukkakimppu ja kynttilä, joka oli sytytetty Kari Tapion muistolle.

- Muistokirjaan kirjoittaminen oli liikuttava kokemus, mutta se tuntui kuitenkin hyvältä. Kari Tapio oli niin hyvä laulaja ja laulujen sanat olivat erinomaisia. Erityisesti pidin Kari Tapion kirkkokonserteista, muistokirjaan terveisensä kirjoittanut Terttu Vauhkonen kertoo.

- Kari Tapio toi lauluillaan voimaa. Hänen sanoituksensa ovat todella satuttavia, kauniita ja voimaa antavia. Upea ihminen, viimeiset terveisensä Kari Tapiolle vienyt Terttu Mölkänen sanoo.

Kari Tapiolle myönnettiin Suonenjoki-palkinto

Suonenjoen kulttuurisihteeri Marjatta Taipale keskusteli Kari Tapion kanssa puhelimessa vielä viime torstaina. Puhelun aiheena oli Kari Tapiolle itsenäisyyspäivänä myönnetty Suonenjoki-palkinto.

- Minusta hyvin kuvaavaa tässä puhelussa oli se, että hän totesi, että Suonenjoellahan on paljon parempiakin palkinnon saajia, kuten Kalle Jalkanen ja muut. Sanoin kuitenkin, että näitä palkintoja ei myönnetä postuumisti. Hän ehdotti vielä joitakin muitakin henkilöitä palkittavaksi, mutta totesin, että päätös on jo tehty. Sovimme vain, että soittelemme, Taipale kertoo viimeisestä puhelusta.

Kari Jalkanen oli estynyt osallistumasta itsenäisyyspäivän tilaisuuteen, minkä vuoksi palkinto oli sovittu luovutettavaksi hänelle Varkauden konsertin väliajalla 19. joulukuuta.

Suomalaisen miehen tunteiden tulkki

Oikealta nimeltään Kari Tapani Jalkanen aloitti laulajanuransa 1960-luvulla. Kirjapainon latojana työskennellyt Jalkanen aloitti muusikon uransa keikkailemalla eri yhtyeiden kanssa. Kari Tapion debyyttisingle oli Pertti Reposen suomentama "Tuuli kääntyköön". Hänen musiikillinen läpimurtonsa oli single "Laula kanssain".

Myöhemmin Kari Tapio on toiminut suomalaisen miehen tunteiden tulkkina. Kari Tapion suuria hittejä ovat olleet muun muassa "Myrskyn jälkeen" ja "Olen suomalainen". Tapio sai Iskelmä-Finlandian vuonna 2003.

Tapio tunnettiin taitavana kantrimusiikin ja hengellisten laulujen tulkitsijana ja häntä pidettiin erittäin monipuolisena esiintyjänä.

Kari Tapio keikkaili tänäkin vuonna ahkerasti ja hän rikkoi edelleen konserttipaikkojen yleisöennätyksiä. Hänen mittava syyskiertueensa jäi kesken. Keikkaohjelmassa oli muun muassa konsertti Varkaudessa 19. joulukuuta.

Lähteet: YLE Savo