Doping hiipii työelämään

Yhä useampi käyttää lääkkeitä selvitäkseen työn haasteista. Vuorokausia valveilla pitävien mielialalääkkeiden ja jopa dementialääkkeiden käyttö on varsinkin nuorten koulutettujen keino pärjätä. Asiantuntija sanoo, että kemiallinen doping on tullut työelämään.

Kotimaa
Mies laittaa pillerin suuhunsa.
Yle

Sairauskassojen tutkijat Saksassa havaitsivat ensimmäisinä, että monet selviävät työelämässä ainoastaan kemiallisesti - lääkkeiden turvin. Ns. työelämän doping on uupuneen seuralainen yhä useammin myös Suomessa.

Mustavalkoiseksi muuttunutta työelämää tutkinut professori kertoo, että ympärivuorokautista rytmiä aina avoinna olevine kännyköineen ei moni kerta kaikkiaan kestä.

- Viimeistään tässä vaiheessa pitäisi meidän kaikkien olla huolissaan. Suomessa on 750 000 ihmistä, jotka käyttävät Kela-korvattuja mielialalääkeitä. Meno on huimaa, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Juha T. Hakala sanoo.

Uni-, nukahtamis- ja kipulääkkeitä

Mieliala- ja masennuslääkeiden lisäksi unta ei saa ilman uni- ja nukahtamislääkkeitä. Tulehduskipulääkkeetkin käyvät työskentelydopingiin - niiden turvin raahaudutaan sairaana töihin. Mielenterveysperusteiset sairauspäivärahat ovat ponnahtaneet yli 60 prosentin kasvuun kymmessä vuodessa.

Erään mielialalääkkeen piristämänä kykenee urotekoihin.

- Kyseisen lääkkeen avulla pystyy tekemään kuulemma 60 tuntia töitä putkeen ilman mainittavia sivuvaikutuksia. Meillä on myös kaikenlaista "toimistokokaiinia" - ritaliinia, joka myös auttaa suoriutumaan. Meillä käytetään työelämässä paljon myös dementialääkkeitä, jotka on tarkoitettu vanhusten dementian hoitoon. Mutta ne kiihdyttävät aivojen verenkiertoa ja auttavat myös työelämässä mukana olevia, Hakala kertoo.

Työuria patistetaan pidentämään alusta, lopusta ja keskeltä.

- Meidän aikamme on täällä 60 - 70, korkeintaan 90 vuotta. Jos tästä 45 vuotta on tällasta väljässä hirressä olemista - nyt työnantajankin vaatimuksia kuunnellaan eli työuria jatketaan - se ei kuulosta hyvältä, Hakala varoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset