1. yle.fi
  2. Uutiset

Tonttu Toljanteri tekee joulukalentereiden televisiohistoriaa

TV2:n joulukalenterista tuttu Tonttu Toljanteri tekee televisiohistoriaa. Television joulukalenterit ovat kuuluneet joulunodotukseen television alkuajoista lähtien. Yleensä kalenterissa on joka vuosi uudet hahmot ja miljöö, mutta Toljanteria nähdään tänä vuonna jo neljättä kertaa.

kulttuuri
YLE

Toljanterin ovat tuoneet ruutuun sarjan fanit, jotka ovat laatineet aiheesta muun muassa nettiaddressin, kertoo Yleisradion lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö Teija Rantala.

- Pyynnöt ovat vaihdelleet vienoista toiveista varsin suorasukaisiin vaatimuksiin siitä, että Toljanteri on palattava.

Tonttu Toljanteri -kalentereiden ohjaaja Olli Mononen arvelee, että sarjan hyväntahtoinen huumori on yksi syy suosioon. Sarjan sankari itse on kuin 6-vuotias poika, joka tekee ensin ja ajattelee vasta sitten. Toljanteri on hieman itsekäs, mutta ehdottoman hyväsydäminen.

Joulukalenterin pitää viihdyttää kaikenikäisiä

Palautetta ja toiveita ei tule pelkästään lapsilta, vaan myös lasten vanhemmilta. Joulukalenteri on koko perheen ohjelma, kertoo eläkkeelle jäänyt lastenohjelmien toimittaja Laura Lilja-Haataja. Hän ehti uransa aikana tehdä neljä joulukalenteria.

- Joulukalenterissa pitää olla tasoja monen ikäisille. Myös vanhemmat ja ehkä isovanhemmatkin katsovat sitä. Heille aukeavat sipulista ehkä hieman eri kerrokset kuin pienemmille, Lilja-Haataja sanoo.

Haastetta lisää myös se, että joulukalenterin tarinan täytyy toimia sekä yksittäisinä jaksoina että pitkänä, 24 osan kaarena. Jännitys ei saa herpaantua, Olli Mononen sanoo.

- Joulu on maailmana rajallinen, joten meidän pitää miettiä tarkkaan, kuinka saamme tarinasta kerta toisensa jälkeen mielenkiintoisen.

Perinteinen joulu viehättää katsojia

Television joulukalenterit ovat kuuluneet jo monen sukupolven joulunodotukseen. Luukkuja avattiin jo vuonna 1962, mutta ensimmäinen tarinallinen joulukalenteri pääsi ruutuun vuotta myöhemmin. Se kertoi Tähystäjätontun seikkailuista.

- Tähystäjätontun joulukalenteri toteutettiin pala-animaatiolla. Tonttujen taakse liimattiin pienet kolikot, ja niitä liikuteltiin magneetin avulla pahvin takaa, Lilja-Haataja kertoo.

Myöhemmin joulukalentereissa ovat seikkailleet muun muassa marionettihevonen Histamiini, M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen eläinhahmot Gommi ja Pommi sekä legendaarinen Kylli-täti.

Suosituimmat joulukalenterit ovat Teija Rantalan mukaan hyvin traditionaalisia. Katsojat toivovat, että joulukalenteri heijastelisi perinteisiä mielikuvia tonttujen maailmasta, pukin pajasta ja siellä vallitsevasta menosta ja meiningistä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen

Lue seuraavaksi