Suurin ja nopein ihmisen tekemä laite rakennetaan suomalaiskomennossa

Suurin ja nopein ihmisen rakentama laite tehdään Ilmatieteen laitoksen johdolla. Tarkoituksena on rakentaa sähköinen aurinkotuulipurje mullistamaan avaruudessa liikkumista Maan lähialueiden ulkopuolella. Ns. aurinkotuulipurjeen periaatteen keksi Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhunen vuonna 2006.

tiede

Sähköpurje tehdään pitkistä ja ohuista metallilieoista, jotka pidetään jännitteessä aurinkosähköllä toimivan elektronitykin avulla.

Positiivisesti varatut lieat hylkivät aurinkotuulen protoneja, jolloin aurinkotuulen virtaus alkaa painaa purjetta. Se taas työntää alusta haluttuun suuntaan.

Hankkeen aloituskokous on juuri pidetty Ilmatieteen laitoksella. Euroopan unioni rahoittaa rakennushanketta 1,7 miljoonalla eurolla. Rahoilla on tarkoitus rakentaa purjeen tärkeimpien komponenttien laboratorioprototyyppejä.

Sähköpurjeen avulla on mahdollista, että luotaimet lentävät entistä nopeammin ja halvemmin. Myöhemmin sen avulla voidaan hyödyntää ehkäpä jopa asteroidien varoja. Lisäksi sähköpurjetta yksinkertaisempaa laitetta voidaan käyttää esimerkiksi satelliittien tuomiseen takaisin Maahan.

Lähteet: YLE Uutiset