1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lonely Planet -matkaopas on Tiibetissä kielletty

Sen tuntee heti kun astuu ulos lentokoneesta - korkeaan ilmanalaan ja jatkuvaan poliisivalvontaan tottumattoman on vaikea hengittää Lhasassa. Kaupunki maailman katolla on kiinalaisten käsissä.

Ulkomaat

Kiinalainen lentokenttävirkailija tahtoo tutkia reppuni. Hän selaa kirjan sivuja tuohtuneena, etsii oikeaa kohtaa ja löytää sen lopulta. Osoittaa kirjoitusta ja sen alla olevaa nimeä, pudistaa päätään ja sanoo moneen kertaan ei.

Ymmärrän, että minulla on repussani kielletty kirja.

Englanninkielisen matkaopaskirjan Lonely Planet Tibetin alussa on Tiibetin hengellisen johtajan 14. Dalai-laman kirjoittama lyhyt esipuhe. Tuon tekstin vuoksi koko kirja takavarikoidaan minulta heti matkani ensimmäisillä metreillä.

Myöhemmin hotellilla huomaan, että poliisiauto on parkissa hotellin edessä joka päivä.

Kaduilla kävellessä koko ajan on tunne, että joku tarkkailee - ja niin todennäköisesti tapahtuukin, sillä kameroita näkyy tiheään talojen katoilla ja lyhtypylväissä. Välillä perässä kulkee kiinalainen varjostaja.

Tiibetiläinen opas opastaa: Poliiseja ja armeijaa ei saa valokuvata. Luostareihin ei saa mennä yksin.

Museoissa kuulen kiinalaisten totuuden: Tiibetin kansa on väkivaltainen alkoholisoituva kansa, jonka Kiina pelasti ja vapautti.

Tiibetin pääkaupunki ja hengellinen keskus Lhasa sijaitsee lähes kolmen ja puolen kilometrin korkeudessa, lumihuippuisten vuorten syleilyssä. Kiinalaisten käsissä kaupunki on kummallinen kupla, jossa - turistillakin - on vain hyvin vähän tilaa liikkua ja hengittää vapaasti.

Lähteet: YLE Uutiset / Lotta Vihriälä

Lue seuraavaksi