Lattia tunnistaa dementikon kaatumisen

Orimattilan uusi palvelutalo Käkelässä edustaa maan huippua vanhusten asumisturvallisuudessa. Piha-alueella vaelteluun taipuvainen dementikko on aitojen huomassa, sisällä liikkeitä valvoo lattia.

dementia
Rakennusmiehiä rakentamassa Käkelän palvelutaloa Orimattilassa
Käkelän palvelutalo valmistuu kovaa vauhtiaYLE / Juha-Petri Koponen

46-paikkaisen vanhusasumisyksiön lattian alla on antureita, jotka seuraavat vanhusten liikkeitä. Tämä auttaa erityisesti dementiaa potevien hoidossa, paremmin kuin esimerkiksi turvarannekkeet.

- Dementikot yrittävät usein repiä turvarannekkeet irti, toisaalta he eivät ymmärrä hälyttää välttämättä apua, kun sitä tarvitsisi. Lattian sensorit rekisteröivät vanhuksen liikkeet ja havaitsevat kaatumisen, kertoo koti- ja asumispalveluiden päällikkö Maria Borg Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymästä.

Järjestelmä on suhteellisen uusi, mutta ei ainutkertainen Suomessa. Sitä käytetään ainakin Kustaankartanon palvelutalossa Helsingissä.

Käkelässä turvallisuus on huomioitu myös piha-alueella. Dementikoilla on taipumus vaelteluun, ja sen takia piha on aidattu.

Neljä miljoonaa euroa maksava palvelutalo otetaan käyttöön helmikuussa. Sen jälkeen lakkautetaan Illansuun ja Iltaruskon vanhusasumisyksiköt, jotka eivät täytä uusia turvallisuusmääräyksiä.

Tilat eivät kuitenkaan jää tyhjilleen, sillä ne osoitetaan kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asunnoiksi.

Lähteet: YLE Lahti