NÄKÖKULMA: Joulu on vuoden ihaninta aikaa

Kuusi on tuotu kauppatorille, pukki on avannut joulun, veronpalautukset on saatu ja kaikki on valmiina talven suurta juhlaa varten. Joulun perimmäinen tarkoitushan on hiljentyä ja levätä ennen joulun jälkeisiä alennusmyyntejä. Sitten ostetaan mahdollisimman ärsyttävää ääntä pitäviä raketteja uudeksivuodeksi. Mikko Tuomikoski sivaltaa pakinassaan joulun autuutta.

joulu
Mikko Tuomikoski

Vielä kalvaa selkäpiissä pieni stressinpoikanen. Mitä ostaa Eulalia-tädille ja Eusebius-sedälle? No, sedälle tietysti Menneniä ja tädille uusi esiliina. Vai ostaisikohan tädille kerrankin vihreitä kuulia, koska niitä tätikin on antanut jo 30 vuoden ajan?

Entäs suvun pienimmät. Mitä antaisi Piu-Timjamille tai Tim-Antille? Onkohan niitä viime vuodesta yli jääneitä suklaarasioita vielä jäljellä? No, kaupasta saa lisää, niin riittää varmasti vielä ensi jouluksikin.

Entäs sitten kaikki tutut ja sukulaiset? Vieläkö kalenterista löytyy tilaa? Aatonaattona näkyy olevan vielä yksi glögihetki vapaana 15.30 - 16.15. Tulkaa silloin!

Asiantuntijat sanovat, että huono olo yllättää yleensä siinä 15. ja 16. glögin välillä, mutta joulu on onneksi vain kerran vuodessa. Jeesuslapsikin hankeen hukkuu ja unhoittuu, mutta onneksi ei ole paljoa pakkasta.

Tulikohan muuten kaikki joulukortit jo lähetettyä? Missä olikaan Ylva-Pälven osoite? Muuttiko se Ouluun vai minne? Entä muistaako kukaan Pyry Rexin uuden avovaimon nimeä? Voi kauhistus sentään. Niska vääränä täytyy postimerkkejä liimailla, lähetellä varmistukseksi tekstiviestejä ja sittenkin on koko ajan sellainen kalvava tunne, että joku tärkeä on unohtunut.

Muistikohan kukaan ostaa joulukukkia? Hyasinttejä ei ainakaan vielä ole ostettu, koska päätä ei särje.

Entäs muut joulun tuoksut? Piparitaikinaa uuniin ja heti! Lipeäkalasta saa tarpeekseen, kun kävelee marketin kalatiskin ohi. Kuusi haetaan vasta ensi viikolla, mutta missähän ovat kuusen koristeet? Vintilläkö? No, eivät varmaan ole, vinttihän tyhjennettiin remonttia varten. Etsi sinä! Miten niin et muka ehdi?

No, eihän se joulu kuitenkaan ihan tällainen ole. Moni ottaa joulusta kuitenkin kovan stressin, joka näinä päivinä alkaa yltyä huippuunsa. Tätä jatkuu vielä yli viikon verran.

Sitten saa olla kotona pari päivää ilman, että kukaan tulee häiritsemään, eikä ole pakko tehdä mitään, mitä ei halua. Se on joulun paras anti.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski