Avantouinti pitää flunssan loitolla

Likolammen avantoon pulahtaa Kouvolan Valkealassa vuosittain yli 15 000 henkeä. Kylmä vesi parantaa harrastajien mukaan vastustuskykyä.

avantouinti
Reijo Sahlberg kävi pulahtamassa Likolammen avannossa.
Yle / Kirsi Partanen

Rantasauna lämpiää Valkealassa Likolammen rannalla iltapäivästä iltaan asti. Lampeen on hakattu avanto, jossa höyryävät ihmiset käyvät vilvoittelemassa.

Kouvolalainen Kaarina Sojonen on lapsesta asti käynyt pyörimässä lumihangessa ja nykyään hän käy lisäksi avannossa pari kertaa viikossa.

- Nyt on omalla pihalla lunta, joten pyörin siinä joka aamu. Se on jotain itsensä kiduttamista, olisiko hieman sadistinen luonne, Kaarina Sojonen miettii.

Kylmäkylpy on pitänyt taudit loitolla.

- Siitä tulee hyvä ja terve olo, ei ole mitään tauteja tai lääkkeitä. Olen nyt jo kuitenkin kohta 70-vuotias, hän jatkaa.

Pari-kolme avantouintia viikossa riittää

Likolammen talviuimareiden puheenjohtaja Matti Pohjamo osallistui ensimmäistä kertaa talviuinnin MM-kisoihin viime tammikuussa Sloveniassa. Hän on harrastanut avantouintia 9-vuotiaasta lähtien. Sen jälkeen vastustuskyky on parantunut huomattavasti.

- Nuorempana sairastin kaksi-kolme kertaa vuodessa angiinan, mutta nyt minulla ei ole ollut useampaan vuoteen ongelmia angiinan kanssa, kun käyn riittävän usein kylmässä vedessä uimassa, Pohjamo sanoo.

Sairaudet pysyvät loitolla, jos avantouintia harrastaa riittävän säännöllisesti.

- Kortisolitason ylläpitämiseksi pitäisi käydä kahdesta kolmeen kertaan viikossa ja silloin aina muutaman kerran vedessä, Matti Pohjamo kertoo.

Pohjamo on käynyt avantouinnin kouluttajakurssin ja osaa kertoa avannon terveysvaikutuksista. Siinä vaiheessa, kun ihminen on yli 20 sekuntia avannossa, lähtevät hyvänolon hormonit eli endorfiinit liikkeelle. 30 sekunnin avantouinnin jälkeen alkaa luontainen kortisolin eritys, jollaiseen pyritään esimerkiksi reumapotilaiden hoidossa.

Hyvistä terveysvaikutuksista huolimatta kaikille avantouinti ei sovi.

- Sitä ei suositella sydänvikaisille. Myös sydämen vajaatoiminta, runsas verenpaine ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat tauteja, joihin avantouintia ei suositella, Pohjamo luettelee.

Myssy päähän

Monet avantouinnin harrastajat uivat pää paljaana. Sitä ei kuitenkaan suositella.

- Myssyä suositellaan erityisesti sen takia, että saunomisen ja kylmän vaihtelu saataisiin tasattua, koska ihmisellä päässä niin sanottu lämmönsäätelykeskus.

Päätä ei saa kastella kylmässä vedessä missään tapauksessa. Erityisesti päälaki on herkkä alue, koska lämmönsäätely tapahtuu siellä.

- Jos pään kastelee äkkiä esimerkiksi saunan jälkeen, saattaa tulla huimauskohtaus, kun lämmönsäätelykeskus ei tiedä mitä se on tekemässä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi