1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulun lelutesteissä löytyi vaarallisia leluaseita

Turvatekniikan keskus Tukes on testannut kaikkiaan 27 lelua. Kuuden puutteet olivat sen verran vakavia, että lelut kerätään pois myynnistä niitä jo ostaneilta. Pienempiä puutteita oli kahdessa lelussa. Kymmenen lelun merkinnät olivat puutteelliset.

Kotimaan uutiset
Kuvassa on Laser Airzookan paketti sekä itse ase.
Laser Airzooka on leluase, jonka lasertähtäin on noin nelinkertaisesti liian tehokas käytettäväksi leluissa.YLE Uutiset Grafiikka

Vakavimpia puutteita ilmeni kahdessa leluaseessa. Niiden lasertähtäin oli säteilyteholtaan liian voimakas.

Vakava puute havaittiin esimerkiksi pehmoleluhirvessä. Siitä irtosi pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Testeissä löydettiin myös ammuslelu, jonka ammuksien liike-energia oli liian suuri sekä jonglöörin setti ja nukke, joissa oli käytetty kiellettyjä muovinpehmittimiä eli viime aikoina paljon esillä olleita ftalaatteja.

Lievempiä puutteita oli esimerkiksi magneettikalenterissa, jonka magneetit olivat liian voimakkaita.

Tukesin Turvallista juhlaa -sivustolla voi katsoa videoita lelujen testauksesta.

13 lelua täytti kaikki vaatimukset

Tukes edellyttää, että yritykset korjaavat puutteelliset merkintänsä. Tavanomainen puute leluissa oli esimerkiksi täsmennys siitä, miksi lelu ei sovellu alle 3-vuotiaille.

Tullilaboratorion Tukesille testaamista leluista 13 täytti kaikki vaatimukset.

Nyt turvallisuudeltaan puutteellisiksi huomatut lelut voi palauttaa niiden ostopaikkaan ja saada rahansa takaisin, ellei yrityksellä ole antaa tilalle vastaavaa turvallisuusvaatimukset täyttävää tuotetta. Palauttamiseen ei tarvita kuittia.

Tämä oli 16. kerta, kun joululeluja testattiin. Tukes valvoi joululelujen turvallisuutta nyt ensimmäistä kertaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi