Saksalaistesti: Leluissa edelleen runsaasti turvallisuuspuutteita

Lähes kaikissa alle kolmivuotiaille tarkoitetuissa leluissa on turvallisuuspuutteita, todetaan Saksan tuotetestaussäätiön Stiftung Warentestin tuoreessa testissä. Yli 80 prosentissa testatuista leluista oli haitallisia yhdisteitä ja joka kymmenes lelu menetti osia, jotka lapsi saattaa helposti niellä.

terveys
Palava pehmolelu laboratoriossa.
Stiftung Waentestin testissä pehmoapina paloi aivan liian nopeasti ja kirkkaasti. Kuvassa apina on kiinnitetty telineeseen testiä varten ja se sytytettiin alhaalla näkyvällä sytyttimellä.Stiftung Warentest

Stiftung Warentest testasi 50 alle kolmivuotiaalle tarkoitettua leikkikalua. Kaksi kolmesta tuotteesta sisälsi testaajien mukaan paljon tai erittäin paljon haitallisia yhdisteitä. Tyypillisimmin leluista löytyi PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä, ftalaatteja eli muovin pehmentäjiä, formaldehydiä sekä raskasmetalleja.

Testaajien yllätykseksi sisälsivät korkealaatuisilta vaikuttavat puulelut muovisia enemmän haitallisia aineita. Yli puolet testatuista tuotteista oli valmistettu Kiinassa, mutta Stiftung Warentestin mukaan samoja syövälle ja hedelmättömyydelle altistavia aineita oli yhtä lailla saksalaisissa tuotteissa.

Lapsi vie lelun suuhun

Stiftung Warentest muistuttaa, että haitallisille aineille aikuisia herkemmät pienet lapset imevät ja purevat leluja, jolloin niiden pitäisi olla erityisen kestäviä käytössä. Testi osoitti, että kaikkiaan 42 tuotetta ei saa iho- ja suukontaktista puhteita papereita.

Viisi testatuista tuotteista ei ole nykykunnossaan laillisia, koska niistä irtoaa osia. Pienten lasten leluilta vaaditaan muun muassa, että ne kestävät taivuttelua, eivätkä hajoa osiin pudotettaessa. Jopa tunnetut lelumerkit joutuivat rutiinitestauksessa liian koville.

Painetta päätöksentekoon ja valmistajille

Stiftung Warentest julkaisi lelutestin torstaina ilmestyneessä marraskuun Test-lehdessä. Testaajien mielestä lainsäädännössä on edelleen aukkoja, jonka turvin myynnissä olevat leikkikalut saattavat sisältää merkittävän määrän haitallisia yhdisteitä ilman, että ne rikkovat tällä hetkellä voimassa olevia lakeja.

Lelutestin moitelistalle pääsivät myös kansainvälisten tunnettujen valmistajien, kuten Brion leikkijunan tai Fisher-Pricen prinsessalelun kaltaiset tuotteet. Stiftung Warentest neuvoo testin perusteella vanhempia ostamaan puulelujen sijaan muovisia tuotteita.

Stittung Warentest muistuttaa, että esimerkiksi vuonna 2007 jouduttiin markkinoilta vetämään miljoonia kiinalaisleluja liian korkeiden haittaainepitoisuuksien vuoksi. Testaajat toteavat myös, että lelun CE-merkintään, jolla valmistaja ilmoittaa tuotteen täyttävän EU:n vaatimukset, ei aina voi luottaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann