Wikileaks: Shell soluttautunut Nigerian hallintoon

Öljy-yhtiö Shell on onnistunut soluttautumaan kaikkiin Nigerian hallinnon keskeisiin ministeriöihin. Asia tulee ilmi Shellin korkea-arvoisen johtajan ja Yhdysvaltain Nigerian-lähettilään välisestä keskustelusta, josta tehty muistio on tullut julkisuuteen Wikileaksin vuotamana.

Ulkomaat
Mies kanootissa kalastelee keltaisten öljyputkien alapuolella.
Shell on toiminut Nigeriassa jo 1950-luvulta lähtien. Nigeria on yksi merkittävimmistä raakaöljyn toimittajista Yhdysvaltoihin.EPA / Marshall Wolfe

Shellin Saharan eteläpuolisen Afrikan aluejohtaja kehui viime vuoden lokakuussa Yhdysvaltain lähettiläälle, että yhtiö saa tiedon kaikista Nigerian hallinnon päätöksistä. Tämä johtuu siitä, että Shell on saanut omat edustajansa kaikkiin ministeriöihin, joilla on merkitystä öljyntuotannon kannalta.

Shell tietää myös kaikista yhteydenotoista, joita Nigerian hallinnosta tehdään kilpaileviin öljy-yhtiöihin Venäjällä ja Kiinassa, Shellin johtaja kertoi lähettiläälle.

Keskustelun pääaihe oli nigerialaisten militanttien öljyntuotannolle aiheuttama uhka.

Shell ja Nigerian hallitus eivät ole kommentoineet brittiläisen Guardian-lehden julkaisemaa uutista.

Shell on toiminut Nigeriassa jo 1950-luvulta lähtien. Yhtiö on ollut luonnonsuojelijoiden hampaissa suurten ympäristövahinkojen takia.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters