Hyppää sisältöön

SPR painottaa yhä puhalluksen merkitystä elvytyksessä

Suomen Punainen Risti on arvioinut ja hyväksynyt Euroopan elvytysneuvoston (ERC) päivitetyt elvytysohjeet. SPR:n asiantuntijat painottavat yhä nopeasti aloitetun puhalluselvytyksen merkitystä.

Euroopan elvytysneuvosto julkaisi uudet elvytysohjeet lokakuussa. Uuden ohjeet painottivat erityisesti nopeasti aloitetun ja laadukkaasti suoritetun paineluelvytyksen merkitystä. Uusissa ohjeissa sydänpysähdyspotilaiden paineluelvytys kehotetaan aloittamaan heti. Jos potilas ei reagoi painalluksiin, tulee niitä jatkaa noin sadan painalluksen minuuttivauhtia.

SPR muistuttaa, että puhalluselvytys on yhä merkittävä osa elvytystä. Painelu-puhalluselvytys ja varhainen defibrillaatio eli sydämen rytmin muuttaminen lisäävät merkittävästi äkillisen sydänpysähdyksen saaneen ihmisen selviytymismahdollisuuksia.

Maallikoita rohkaistaan elvyttämään

Nykyisellään vain noin 25–30 prosenttia sydänpysähdyspotilaista saa pikaista elvytystä, vaikka sen tiedetään kaksin- tai kolminkertaistavan heidän mahdollisuutensa selvitä hengissä.

Uusien ohjeiden toivotaan alentavan maallikoiden kynnystä aloittaa elvytys. Maallikon antaman elvytyksen tarkoitus on ylläpitää elintoimintoja kunnes ammattiapu saapuu.

SPR suosittelee, että elvytystaitoja tulisi harjoitella 3-6 kuukauden välein.