Hollanti: Icesave-korvauksista sopu

Islanti, Britannia ja Hollanti ovat päässeet alustavaan sopuun kiistassa, joka koskee vuonna 2008 kaatuneen islantilaispankin ulkomaisille tallettajille maksettuja korvauksia, kertoo Hollannin valtiovarainministeriö. Sopimuksen mukaan Islanti hyvittää Britannialle ja Hollannille kokonaisuudessaan korvaukset, joita ne maksoivat omille kansalaisilleen.

talous

Takaisinmaksun on määrä alkaa heinäkuussa 2016 ja velka on määrä maksaa vuoteen 2046 mennessä.

Hollannille Islanti maksaa 1,3 miljardia euroa kolmen prosentin korolla, kertoo Hollannin valtiovarainministeri Jan Cees de Jager kirjeessään parlamentin alahuoneelle. Britannialle maksettava korko on 3,3 prosenttia.

Ministeri ei kerro Britannialle maksettavaa summaa, mutta yhteensä maat ovat peränneet Islannilta lähes neljää miljardia euroa siitä lähtien, kun Icesave-tilejä pyörittänyt Landsbanki meni konkurssiin.

Britannian valtiovarainministeriön tiedottaja kommentoi sopua uutistoimisto AFP:lle sanomalla, että Britannia toivottaa Islannin uuden ehdotuksen tervetulleeksi ja odottaa asian saattamista päätökseen uudella lainasopimuksella.

Sopimus tarvitsee vielä Islannin parlamentin ja presidentin hyväksynnän.

Viime talvena islantilaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä aiemman sopimuksen, jonka mukaan Islanti olisi korvannut kulut Britannialle ja Hollannille. Tuoreen sopimuksen ehtojen kerrotaan olevan kuitenkin Islannille suotuisammat. Hylätyssä sopimuksessa korko oli esimerkiksi 5,55 prosenttia.

Myös Islannin radio ja Visir-nettilehti kertoivat torstaina, että alustava sopu olisi syntynyt. Ne eivät kertoneet yksityiskohtia. Islantilaistietojen mukaan uusi sopimus maksaisi Islannin valtiolle noin 400 miljoonaa euroa. Loput rahat saataisiin Landsbankin konkurssipesästä.

Islannin valtiovarainministeriö aikoo pitää illalla tiedotustilaisuuden Hollannin ja Britannian kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksista.

Vuonna 2008 ahdinkoon ajautunut Islannin talous on kohentunut kansainvälisellä tuella, mutta Icesave-kiista on ollut yksi elpymistä jarruttaneista tekijöistä. Icesave-sopimus voisi myös helpottaa Islannin neuvotteluja EU-jäsenyydestä.

Lähteet: Reuters, AFP