Kokoomus ja keskusta kiistelevät edelleen peruskoulun tuntijaosta

Peruskoulun tuntijakouudistukseen etsitään hallituspuolueiden kesken sopua jälleen perjantaina. Uudistus peruskoulun tuntijaosta on ollut pattitilanteessa kokoomuksen ja keskustan välillä miltei koko syksyn ajan.

talous

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) ei kuitenkaan usko, että koko uudistus menisi nurin.

- Neuvottelut jatkuvat. Viimeiset viikot on käyty läpi yksityiskohtia, Virkkunen sanoo.

- Uskon, että ratkaisu syntyy, kun pystymme varmistamaan sen, että pystymme rahoittamaan mielekkäällä tavalla arvioidut kustannukset, jotka eivät todellakaan ole kovin suuria. Lisäksi on sovittava muutamista yksityiskohdista, arvioi opetusministeri.

Virkkunen olettaa, että tuntijakouudistuksen kustannukset voidaan rahoittaa opetusministeriön rahoista.

- Tässähän puhutaan joidenkin kymmenien miljoonien eurojen kustannuksista kymmenen vuoden aikana. Summat eivät ole tavattoman suuria, perustelee Virkkunen.

Keskustassa asiaa seuraa liikenneministeri Anu Vehviläinen. Keskusta pelkää, että valtiolla ja kunnilla ei ole rahaa laajoihin muutoksiin.

- Kun kehyksissä ei ole rahaa, on vähän hankala kysymys, että miten tämä rahoitetaan. Sitten on näkemyseroja kokonaisuudesta, miten paljon uudistetaan, sanoo Vehviläinen.

Opetusministeriö etsii tuntijakouudistuksen rahoja opetusministeriön omista rahoituskehyksistä. Keskustassa ei kuitenkaan haluta, että rahat otetaan jostakin muusta tärkeästä asiasta.

Draama pakollisena ja uskonnon vähentäminen ei innosta keskustaa

Tuntijakouudistuksen sisällöstä keskusta ei ole innostunut esimerkiksi draaman nimeämisestä uudeksi oppiaineeksi. Hankala asia keskustalle on lisäksi uskontotuntien vähentäminen peruskouluaikana.

Opetusministeri Henna Virkkunen puolustaa draaman mukaan ottamista peruskoulun opetukseen.

- Pidän hyvin tärkeänä sitä, että kaikilla suomalaisilla lapsilla olisi mahdollisuus oppia paremmin kommunikoimaan ja ilmaisemaan itseään. Se ei ole kaikille pakollinen oppiaine vielä.

Keskustan Vehviläisen mukaan keskustelut kuitenkin jatkuvat.

- En lähde arvioimaan, miten käy. Katsotaan. Yleensähän sopu löytyy.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Hakahuhta