1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yllätyskäänne: Purkukuntoinen sairaalarakennus onkin suojeltu

Kosteudesta ja sisäilmaongelmista kärsivä Tyksin U-sairaala on asiantuntijoiden mukaan korjauskelvoton. Selvitysraportin mukaan rakennus on edullisinta purkaa kokonaan. Maakuntamuseon mukaan U-sairaala kuuluu kuitenkin suojelun piiriin.

Kuva: YLE / Aleksi Hakala

Valtioneuvosto on hyväksynyt viime vuonna koko TYKSin sairaalamäen suojeltavaksi. Suojelun piiriin kuuluu siis myös huonokuntoinen U-sairaala. Sairaanhoitopiirin johdolle tieto suojelusta tuli torstaina yllätyksenä.

- Sairaanhoitopiirille ei tällaista päätöstä ole ainakaan koskaan toimitettu. Meidän näkemyksemme on vahvasti, että tätä ei ole suojeltu, sanoo selvitystyöryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin teknillinen johtaja Juha Rantasalo.

Sairaalan saneeraaminen uuteen käyttöön tulisi Rantasalon mukaan maksamaan arviolta 80-90 miljoonaa euroa.

Tutkija Kaarin Kurri Turun museokeskuksesta vahvistaa, että U-sairaalalla on suojelustatus.

- Sairaala kuuluu alueeseen, joka on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kun tänne laaditaan myöhemmin asemakaava, nämä täytyy ottaa huomioon. Alueen ominaispiirteitä ei saa tärvellä eikä hävittää, Kurri linjaa.

Päätöksiä ensi viikolla

Sairaanhoitopiirin virkamiestyöryhmä päätyi raportissaan ehdottamaan U-sairaalan purkamista sen huonon kunnon ja liian matalan huonekorkeuden takia. Työryhmän esityksen mukaan sairaala tyhjenisi potilaista vuonna 2018, minkä jälkeen rakennus tulisi purkaa joko kokonaan tai suurimmalta osin, jolloin alimpia kerroksia säästyisi parkkitiloiksi.

Ensi viikolla päättäjille onkin luvassa melkoinen pähkinä purtavaksi. Rakennusjaosto pui asiaa kokouksessaan maanantaina. Tiistaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päättää esityksestä, jonka mukaan sairaalaan tehtäisiin tulevina vuosina vain välttämättömät rakenteelliset korjaukset.

Kosteusongelmat terveyshaittana

Turun yliopistollisen sairaalan U-osa on kärsinyt pitkään sisäilmaongelmista. Viestintäpäällikkö Esa Halsinahon mukaan suurin ongelma on kosteus.

Erilaisia vesivahinkoja sattuu tätä nykyä lähes viikoittain. Henkilöstön kokemista terveysongelmista ollaan sairaalassa huolestuneita.

Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan U-sairaalan putket, vesieristys ja vaipan rakenteet ovat teknisen elinkaarensa lopussa. Jos sairaala päätettäisiin saneerata, vain rakennuksen betonirunko voitaisiin hyödyntää. Purkutöitä vaikeuttaa se, että rakenteissa on käytetty runsaasti asbestia.

Sairaalan heikko kunto paljastui jo 2002 tehdyssä taloteknisessä selvityksessä. Silloin arvioitiin, että potilaskäyttö voisi jatkua vuoteen 2012.

Tontista ei luovuta

U-sairaalan purkaminen kokonaan tulisi alustavan kustannuslaskelman mukaan maksamaan lähes 8 miljoonaa euroa. Sairaalakäyttöön kelpaavaksi rakennusta ei saa millään.

Sen sijaan saneeraaminen esimerkiksi toimistokäyttöön tulisi maksamaan arviolta 80 miljoonaa. Uudisrakennus tulisi halvemmaksi, eikä mammuttimaiselle toimistotalolle edes ole markkinoilla kysyntää.

Laskelmien perusteella selvitystyöryhmä esittää U-sairaalan purkamista kokonaan tai osittain vuosina 2017-2020. Alueen rakennusoikeudesta ei selvityksen mukaan kannata luopua, koska suuren keskussairaalan ympärillä pitää olla reservialueita tulevaisuutta varten.