Hyppää sisältöön

Karpalomehu ei tepsikään virtsatientulehdukseen

Toisin kuin on luultu, karpalomehu ei välttämättä ehkäise virtsatietulehduksen uusiutumista. Karpalon on uskottu vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulos kyseenalaistaa useiden tutkijaryhmien havainnot, jotka perustuvat asetelmaltaan ja kooltaan nyt tehtyä tutkimusta vähäisempiin selvityksiin.

Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 319 virtsatietulehduksen sairastanutta nuorta naista, jotka osana tutkimusta joivat noin 2 desiä karpalomehua tai verrokkimehua kahdesti päivässä puolen vuoden ajan. Tutkimus on ensimmäinen aiheesta tehty satunnaistettu ja isoon aineistoon perustuva lumekontrolloitu selvitys.

Puolen vuoden aikana tulehdus uusiutui joka kuudennella naisella, mutta tapaukset olivat suurin piirtein yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä. Karpalomehua nauttineilla niitä oli jopa hieman enemmän, tulokset paljastivat.

Tulokset viittaavat siihen, ettei karpalomehulla ole sijaa virtsatietulehdusten ehkäisyssä, mutta täysin varma asia ei vielä ole. On esimerkiksi mahdollista, että verrokkiryhmän juomassa mehussa oli ainesosia, jotka ehkäisivät tulehduksia, vaikka tutkijat yrittivät huomioita tämän. Esimerkiksi C-vitamiiniin on joissain tutkimuksissa yhdistetty tällainen vaikutus.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

.
.