Konenäkö paljastaa ystävän parisuhdetilan

Suomessa kehitetty konenäkömenetelmä hakee silmälasinäytöille tietoa esineistä ja ihmisistä, joita ihminen katselee. Sinkku voi nähdä Facebookissa julkaistuja tietoja mm. keskustelukumppaninsa parisuhdetilasta.

tiede
Mies seisomassa.
Aalto-yliopiston kehittämä silmälaseihin liitettävä kone pystyy esimerkiksi tunnistamaan ihmisiä kasvojen perusteella. Kuva laitteen käyttäjälle näkyvästä kuvasta.Aalto-yliopisto

Aalto-yliopistossa kehitetty koneoppimismenetelmiä soveltava laite myös päättelee asiayhteyden ja katseen kulun mukaan sen, mitä lisätietoa katsotuista esineistä ja ihmisistä katsoja on kiinnostunut näkemään.

Esimerkiksi tutkija voi nähdä silmälasien sisäpuolelle asetetulta läpinäkyvältä näytöltä tietoja vastaantulevien tutkijoiden tieteellisistä tuloksista, kerrotaan Aalto-yliopistosta.

Arvioi kannattaako näyttää

Näytöltä voi nähdä vaikka Facebookissa julkaistuja tietoja keskustelukumppaninsa parisuhdetilasta. Katseen perusteella kone myös ennakoi, milloin tietoa kannattaa näyttää.

Todellisuutta laajentavan laitteen koeversioissa silmälaseilla näytettäviä tietoja haetaan etukäteen syötetystä tietokannasta, mutta menetelmä voidaan kytkeä myös hakemaan tietoa internetistä tai sosiaalisista verkoista. Silloin internetin hakupalveluita - esim. Googlea - voi käyttää silmälaseilla pelkästään katsomalla.

Kuvia muistissa

Ihmisen tunnistaminen Aalto-yliopistossa kehitetyllä koneella edellyttää, että hänestä on syötetty etukäteen kuvia laitteeseen. Täysin tuntemattomia ei voida tunnistaa.

Professori Samuel Kaski kertoo, että Aalto-yliopiston perustutkimus koneoppimismenetelmistä on tuonut uutta osaamista edistyneisiin käyttöliittymiin, joissa kone päättelee ilman ihmisen suoria käskyjä, mikä katsojaa kiinnostaa.

Tutkija Jorma Laaksonen puolestaan sanoo, että tutkimuksen tuloksena on saatu aikaan toimiva prototyyppi, jota on menestyksekkäästi testattu laboratorio-olosuhteissa. Laajamittainen kaupallinen käyttö vie vielä aikaa.

Tutkimusta koskevat artikkeli julkaistaan tieteellisessä Virtual Reality -julkaisussa.

Lähteet: YLE Uutiset