Liu Xiaobo: Kiinan muutos versoo internetissä

Kiinan hallitus rikkoo tietoisesti maan perustuslakiin kirjoitettua säädöstä sananvapaudesta, kirjoittaa kiinalainen Nobel-palkinnon saaja Liu Xiaobo. Hänen kirjoituksensa on julkaistu ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä.

Ulkomaat

Liun mukaan Kiinan tuhatvuotinen historia on ollut eräässä mielessä muuttumatonta aikaa. Kiinassa on aina ollut vahva hallitsija, joka ei ole koskaan sietänyt toisinajattelijoita.

Niin keisariaikana kuin nyt kommunistipuolueen hallitsessa kriittiset äänet on pyritty tehokkaasti vaientamaan. Kiinassa on aina ollut mielipidevankeja, LIu kirjoittaa. Tälläkin hetkellä Kiinan vankiloissa istuu Liun mukaan ainakin 80 toimittajaa ja blogikirjoittajaa.

Maan perustuslakiin on kirjattu sananvapaus, mutta Kiinan hallitus ei epäröi estää mielipiteenilmauksia. Liun mielestä maassa ei myöskään ole lehdisönvapautta tai riippumatonta oikeuslaitosta. Poliisin ja muiden viranomaisten pääasiallinen tavoite on suojella diktatuurin poliittista voimaa, Liu jyrisee kirjoituksessaan.

Hän uskoo kuitenkin, että internetin avulla uusi kansalaisyhteiskunta on pikkuhiljaa nousemassa huolimatta siitä, että Kiina käyttää valtavasti voimavaroja netin sensurointiin.

- Jokainen hallituksen ja kansan välinen yhteenotto - olivatpa ne luonteeltaan yksityisiä tai kollektiivisia - osoittaa vastarinnan kasvavan voiman ja sortovallan sisäsyntyisen haurauden, Liu päättää kirjoituksensa.

Lähteet: YLE Uutiset