Kivitystuomion saanutta iranilaisnaista ei vapautettu

Iranin televisio on kiistänyt tiedot, joiden mukaan aviorikoksesta tuomittu Sakineh Mohammadi Ashtiani olisi vapautettu vankilasta. Ashtiani on tuomittu kuolemaan kivittämällä. Saksassa toimiva ihmisoikeusryhmä kertoi tiistaina, että Ashtiani olisi vapautettu.

Ulkomaat

Saksalaisten tietojen mukaan Ashtiani olisi vapautettu yhdessä poikansa ja asianajajansa kanssa.

43-vuotias kahden lapsen äiti Mohammadi Ashtiani tuomittiin kuolemaan maan luoteisosassa sijaitsevassa Tabrizin kaupungissa kahdessa erillisessä oikeudenkäynnissä vuonna 2006. Ashtiani oli syyllistynyt tuomion mukaan aviorikokseen ja avunantoon miehensä murhaan.

Ashtiania haastateltiin surmaa käsittelevään ohjelmaan

Länsimaiset tiedotusvälineet olivat saaneet viime päivinä tietoa, jonka mukaan Ashtiania on haastateltu kotonaan. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, että hänet olisi vapautettu. Sen sijaan Ashtiani osallistui iranilaisen tv-ohjelman tekoon, jossa hän itse yrittää palauttaa mieleensä miehensä surmaamisen yksityiskohtia.

Lännessä katsotaan yleisesti, että Ashtiani on pakotettu mukaan Iranin viralliseen propagandaan. Iran puolestaan pyrkii korostamaan Ashtianin tapauksessa sitä, että hän on osallinen miehensä murhaan. Siitä rikoksesta voi saada kuolemantuomion, joka pannaan toimeen hirttämällä.

Sen sijaan aviorikoksesta voi tulla kivitystuomio. Tästä islamilaisen sharia-lain kohdasta Iranin viranomaiset ovat Ashtianin tapauksessa olleet hiljaa viime aikoina.

Myös asianajaja on pidätettynä

Sakinehin nykyinen asianajaja pidätettiin viime syyskuussa hänen annettuaan haastattelun kahdelle saksalaiselle toimittajalle, jotka tekivät aiheesta juttua Bild Zeitung -lehteen.

Kivitystuomio on herättänyt maailmalla vastalausemyrskyn. EU pitää tuomiota barbaarisena ja mm. Vatikaani on vaatinut armahdusta.

Viime kuussa Iranin ihmisoikeusneuvoston johtaja Mohammed Javad Larijani sanoi, että Sakinehin hengen säästämiseen on "hyvät mahdollisuudet".

Lähteet: AFP, Reuters