Lappeenrantaan suunnitteilla 17-kerroksinen hotelli

Lappeenrannan Huhtiniemen kylpylähankkeelle on löytynyt rahoittajaksi espoolainen kiinteistösijoittaja Ultivista Oy. Hotellin pyörittämisestä käydään neuvotteluja mm. Hiltonin kanssa.

Kotimaa
Havainnekuva kylpylähotellista
Buildia Oy
Havainnekuva kylpylähotellista
Katso Kaakkois-Suomen juttu

Ultivista Oy on suomalainen kiinteistösijoittaja, jonka sijoituskohteita ovat pääasiassa jalostettavat toimitilakiinteistöt sekä hotellikiinteistöt. Mm. vuonna 2013 Westendiin avattava Suomen ensimmäinen Marriott-hotelli on Ultivistan sijoituskohde.

Huhtiniemen kylpylää suunnitellut Conte Invest ja Ultivista ovat perustaneet hotellin toteuttamista varten Buildia Oy -nimisen yrityksen, jolle siirtyy Conte Investin ja kaupungin tekemän yhteistoimintasopimuksen velvollisuudet ja oikeudet.

Toimintaa pyörittävää operaattoria ei vielä ole, mutta Buildian hallituksen puheenjohtaja Mikko Laakkosen mukaan esimerkiksi Hiltonin kanssa käydään neuvotteluja.

- Se voi olla yksi vaihtoehto, sanoo Laakkonen.

17 kerrosta lasia

Huhtiniemen matkailuhankkeen investoinnin kokonaisarvo on noin 70 miljoonaa euroa. Hanke etenee nyt kaavaluonnoksen julkiseen käsittelyyn, johon menee vähintään puolisen vuotta. Vasta kaavan saatua lainvoiman allekirjoitetaan varsinainen kauppasopimus alueesta.

Rakennustyöt pyritään aloittamaan vuoden 2012 alussa. Rakennustöiden arvioidaan kestävän toista vuotta.

Huhtiniemen kaavaluonnoksen mukaisesti alueelle voidaan rakentaa jopa 17-kerroksinen hotellirakennus, 1-4-kerroksinen kylpylä- ja vapaa-aikakeskus sekä muun muassa loma-asuntoja. Buildian hallituksen jäsenen ja alueen suunnitelmista alunperin vastanneen Conte Investin toimitusjohtaja Janne Mäenpään mukaan korkea hotellirakennus on perusteltu.

- Rakennussuunnitelmissa oli neljä erilaista vaihtoehtoa, joista valikoitui lopulta tämä korkein. Koska tontti on pieni ja halusimme säilyttää sen vihreyden, ylöspäin rakentaminen oli looginen vaihtoehto. Alueella on muutenkin korkeita rakennuksia, joista tämä ei juurikaan poikkea, Mäenpää sanoo.

Laskettelu ja karavaanaritoiminta jatkuu

Suunnitelmissa on muokata alueen maastoa alkuperäisempään muotoon. Jo purettua mäkihyppyriä varten aikoinaan muokattua nyppylää tasoitetaan. Hotelli tulee Saimaalta katsottuna vasemmalle ja loma-asuntorakennukset oikealle. Loma-asunnot sijoittuvat entisen hyppyrin kohdalle ja osittain toisen laskettelurinteen päälle.

Katoavaa rinnettä korvaamaan Buildia Oy rakentaa uuden laskettelurinteen toiselle puolelle. Laskettelurinteen ylläpito jää kuitenkin kaupungin vastuulle.

Valmistuneessa kaavaluonnoksessa on jätetty paikka myös karavaanaritoiminnalle nykyisellä paikallaan. Mäenpää on asiasta mielissään.

- Tämän hankkeen on tarkoitus palvella erilaisia asiakasryhmiä. Hotelliin voi tulla esimerkiksi liike- ja lomavieraita, erillisiin loma-asuntoihin pitkäaikaisempia lomailijoita ja sitä varten varatulle alueelle myös karavaanereita.

Telttailu ja camping-toiminta jatkuu Huhtiniemessä vuoden 2011 syksylle asti. Kaupunki aikoo etsiä korvaavan paikan Huhtiniemen joutuessa kaivurin alle, kertoo kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

- Tavoitteena on, että camping-toiminta jatkuu Lappeenrannassa katkeamattomana. Tällä hetkellä korvaaviksi paikoiksi on muutamia ehdokkaita. Lopullinen camping-toiminnan sijoituspaikka julkistetaan, kun kaava on valmis ja kaupat Buildian kanssa saatu varmistettua.

Saimaan läheisyys otetaan huomioon

Hotellin sijainti Saimaan rannalla antaa tietysti upean maiseman hotellin asukkaille sen 17 kerroksessa. Monia huolestuttaa kuitenkin rakentaminen veden äärelle.

Kaavoituksen valmistelussa otettiin jo etukäteen huomioon ympäristötekijöitä. Jos hanke saa maakuntarahoitusta, esimerkiksi parkkialueen hulevedet aiotaan suodattaa ennen kuin ne valutetaan Pien-Saimaaseen. Hulevesien puhdistamiseen kiinnitettiin huomiota erityisesti, koska niiden on oletettu olevan yksi tekijä sinilevän lisääntymisessä alueella.

Vesien puhtaana pitäminen on oleellista myös siksi, että aivan hotellitontin vieressä sijaitsee Lappeenrannan Veden vedenottopaikka.

Samoista syistä myös vierasvenepaikkojen määrää vähennettin huomattavasti alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Nyt vierasvenepaikkoja tulee noin 30. Janne Mäenpään mukaan tämä riittää hotellin tarpeisiin.

- Vesijettiralliakaan ei tarvitse pelätä, sillä paikan luonnollinen kauneus ja jonkinlaisen rauhallisuus ovat kylpylähotellin markkinointivaltteja ja siten meillä, jos kellä on intressi suojella sitä, Mäenpää toteaa.

Tällä hetkellä osittain tien alla sijaitseva historiallinen ortodoksinen hautapaikka on otettu huomioon. Sen alue on kaavaluonnoksessa suojeltu muinaismuistolain edellyttämällä tavalla.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala