1. yle.fi
  2. Uutiset

Inkeri Kerola: Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Suomalaisilla on vahva ruokakulttuurikartta. Sen avulla vahvistamme suomalaisen maaseudun säilymistä, tuemme elinkeinoelämää, vientiä ja vahvistamme suomikuvaa.

jouluruoka
Kansanedustaja Inkeri Kerola (kesk.)YLE

Tarvitsemme ruoan tuotannon ja kulutuksen oheen tarinoita elämyksistä, väreistä, tuoksuista ja mausta. Ruoan valmistuksessa on tärkeää säilyttää talonpoikaisperinteemme, mutta uskaltaa yhdistää siihen ulkomaisia vivahteita. Oman maan tuotteet ja viljellyt tuotteet, juomista puhumattakaan ovat perusta, jolle aidot maut, pohjoinen ilmasto ja puhdas luonto antavat kultaakin arvokkaamman arominsa.

Turvallinen ruoan tuotantomme takaa meille hyvät raaka-aineet, mutta osaammeko hyödyntää niitä oikein? Lähiruoka kolkuttaa jokaisen keittiön oven takana. Hinta ei ole ainoa este. On kysymys arvoista ja valinnoista.

Ravitsemuksen suhteen Suomea voidaan pitää kehitysmaana. Valitsemme mieluummin leivän ja pullan kuin hedelmän tai marjan. Suomalaisen kiireinen arki on täyttynyt teollisesta ruoasta, sen mauttomuudesta tai oikeammin makujen kätkemisestä.

Tarvitsemme lisää opastusta ruokapöytämme sisältöön. Lapsen herkkyyskausi varhaislapsuudessa sekä nuorten murrosikä ovat kriittisiä pisteitä muokata tapoja ja tottumuksia suhtautua ruokaan. Kotitalousopetuksen määrää ja sisältöä on lisättävä juurruttaaksemme lapsiimme ja nuoriimme hyvien pöytätapojen lisäksi makujen maailman Suomesta Shanghaihin.

Jouluruokapöytä on jokaiselle katselmuksen paikka. Luodaanko siinä ruoan ohella myös muuta tunnelmaa?

Lähteet: Inkeri Kerola

Lue seuraavaksi