1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyhy jyllää Lahdessa

Lahden tartuntatautien vastaanotolla on hoidettu viime aikoina normaalia enemmän syyhytapauksia. Tavallisesti syyhypotilaita on muutama kuukaudessa, mutta nyt uusia potilaita on käynyt päivittäin. Epidemia tunnetaan myös pääkaupunkiseudulla.

Kuva: Yle

Monet potilaat luulevat kovaa kutinaa ensin allergiaksi. Syyhy on kuitenkin punkin levittämä tauti, joka tarttuu ihokosketuksen lisäksi pinnoilta, joihin punkkeja on iholta päässyt.

- Syytä epidemian laajuuteen on hankala löytää. Elintaso on noussut, mutta syyhy saattaa pullahtaa esiin kuin torakat matkalaukuissa USA:ssa, sanoo Lahden kaupungin epidemiologi Kari Lounamo.

Hänen mukaansa kotieläimet ja lemmikit voivat myös levittää syyhyä, mutta niiden syyksi taudin leviämistä ei voi laittaa.

- Tosin kotieläinten osuutta tartunnoissa pitää selvittää jatkossa.

Syyhypunkit leviävät suorassa ihokontaktissa. Hipaisu tai lyhytaikainen kosketus ei yleensä riitä tartuntaan.

Kutisee, kutisee

Syyhyn oire on voimakas kutina etenkin iltaisin ja öisin.

Tavallisimmin syyhypunkit hakeutuvat vähäkarvaisille ihon alueille kuten sormien väleihin, käsiin, ranteisiin ja rintakehään.

Lääkettä syyhypunkin karkottamiseen saa apteekista ilman reseptiä. Voidetta levitetään koko vartalolle. Lääkärin määräämää tablettihoitoa voidaan käyttää tehostamaan voidehoitoa.

Ei suursiivouksen tarvetta

Kari Lounamon mielestä mihinkään ylilöntiin kotien siivouksessa ei ole tarvella.

- Huonekaluja ei tarvitse heittää pakkaseen. Riittää, että vaatteet pestään ja vuodevaatteet imuroidaan sekä tuuletetaan.

Lounamonen mukaan syyhy ei periaatteessa ole terveydelle vaarallinen. Riskit tulevat ihon raapimisesta, sillä rikkoontuneelle iholle syntyy helposti bakteeritulehduksia.