Hyppää sisältöön

Iglu tarjoaa rauhaa ja pysähtyneen hetken

Igluja näkee harvemmin Suomen kamaralla ja sitäkin harvempi harrastaa iglujen rakentamista. Loviisalainen Korpelan perhe on kuitenkin rakentanut igluja jo kymmenen vuoden ajan.

Korpeloiden koira Seda viihtyy iglussa perheen mukana. Kuva: YLE/Reetta Arvila

Loviisalaisen Pitkänpöydäntalon pihalla tönöttää ensimmäistä kertaa iglu jo joulukuun puolella. Korpelan perhe innostui iglujen rakentamisesta kymmenisen vuotta sitten, mutta koskaan aiemmin lunta ja pakkasta ei ole ollut riittävästi jo näin alkutalvesta.

Korpelat tilasivat yksinkertaisen igluntekokoneen aikoinaan internetistä. Hököttimessä on vipuvarsi, joka laitetaan tulevan iglun keskikohtaan maahan kiinni. Varren päässä on laatikko, josta saa irti kaksi seinämää.

- Oleellisin juttu rakentamisessa on se, että lumi pitää vatkata ennen kuin se laitetaan tuohon laatikkoon ja tehdään harkkoja. Yksi seisoo vieressä ja polkee lunta, jolloin kiteet hankautuvat toisiaan vasten ja lumi lämpiää, talon emäntä Kaisa selittää.

Kun lumi on lämmennyt, sitä laitetaan laatikkoon noin kolmen ja puolen kilon painosta. Lumen annetaan jäähtyä hetki ja sen jälkeen yksi seinämä otetaan irti ja siirretään seuraavaan paikkaan. Toimelias iglunrakentaja, kuten talon isäntä Tuomo, rakentaa yksinäänkin iglun parissa päivässä.

Ei ole iglun voittanutta

Korpelat päätyivät rakentamaan igluja ”kaikkea pitää kokeilla”-asenteella. Heidän lapsensa olivat tuolloin pieniä ja igluja syntyi aluksi lasten leikkeihin lumilinnoiksi. Pian igluissa istui koko perhe viettämässä iltaa.

- Iglun sisällä on aivan ihana äänimaisema. Olemme viettäneet monta kertaa iltaa iglussa taljojen ja kynttilöiden kera.

Emäntä jatkaa, että kotipihalla on saattanut käydä ihmisiä ovella kolkuttelemassa ja he ovat luulleet, että perhe ei ole kotona.

- Pian ihmiset oppivat, että me vain olemme iglussa ja he liittyivät seuraan, Kaisa nauraa.

Iglussa on kuulemma ihanan rauhallinen ja pysähtynyt tunnelma. Iglu on myös suhteellisen lämmin ja ihmiset lämmittävät toisiaan entisestään.

- Isäntä on yöpynytkin iglussa. Ulkona oli -18 astetta ja yön jäljiltä edes limu ei ollut jäätynyt pullossaan.

Suuria suunnitelmia

Korpelat ryhtyvät juuri rakentamaan kaikista suurinta iglumallia ensimmäistä kertaa. Sinne mahtuu sisälle jopa 15 ihmistä. Suuressa iglussa on tarkoitus järjestää konsertteja.

- Tämä pienempi iglu on backstage ja suurempi konserttisali. Eihän siihen tarvita kuin joululauluja, haitari tai kitara, Kaisa kertoo hymyssä suin.

Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita konsertteihin.

- Tästä nauttivat kotieläimetkin. Sekä koiramme Seda että ulkopuput Irmeli ja Irina tykkäävät viettää iglussa iltaa.

Aivan kuin Seda ymmärtäisi puhetta. Siinä samassa se ryömii igluun haistelemaan viimeisimmät hajut.