1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Arvoasuntojen rakentamislaadusta närää Lahdessa

Lahden kalleimpiin kuuluvan Ankkurin asuntoalueen rakentamisen laatu on herättänyt arvostelua. Asunnoissa on runsaasti puutteita ja useat asukkaat ovat kyllästyneet niiden hitaaseen ja usein epäonnistuneeseen korjausjälkeen.

Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari

Ministeri Iiro Viinanen muutti Lahteen kolme ja puoli vuotta sitten. Suuri osa asumisajasta on kulunut uuden asunnon virheiden korjauttamiseen.

-Kyllä on ollut viimeistelyyn liittyviä ongelmia lukematon määrä. Parvekkeen seinämien vesivuodot ovat olleet kiusallisempia.

Toisen kerrostalon ja eri yhtiön rakentaman asuintalon ilmanvaihto on herättänyt närää.

-Ihmettelen miten tällaiset virheet voi päästä läpi rakennusvalvonnasta, sanoo hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Eero E. Karjalainen.

- Lvi-insinööri näkee heti miten keittiöön on asennettu korvausilmaventtiilit, joita ei ole hyväksytty enää viiteenkymmeneen vuoteen, hän puuskahtaa.

Talon ongelmista on kärsitty jo 7 vuotta ja menossa on myös oikeudenkäynti. -Näiden talojen piti olla huippuarkkitehtuuria.

-Petytty on, mutta taloyhtiössä on päätetty, että kaikki korjautetaan. Ehkä sitten kaikki on kunnossa, Karjalainen kuvaa.

Outoa vavahtelua selvitellään taloissa

Ankkurin asuinalue on Lahden kalleinta neliöhinnoiltaan. Vesijärvenrantaan on noussut kolmisen tuhatta asuntoa, mutta monet ovat pettyneet rakentajien toimiin ja esimerkiksi Viinasen talossa on ollut salaperäistä vavahtelua, jota selvitetään.

Viinanen sanoo, että paikkaan hän ei ole pettynyt, vaan päinvastoin. -Mutta rakentamisen laatuun olen pettynyt. Korjaukset ovat olleet vähän niin sun näin.

-Parhaimmillaan tuossa alakerrassa tapetit on laitettu seinälle kaksi tai kolme kertaa, eikä tahdo siellä pysyä millään.

Asumisterveysliitolla on viime aikojen rakentamisesta selkeä näkemys. Kaikessa säästetään, kokeillaan huomaako ostaja ja asuntoja myydään jopa virheellisillä lupauksilla, lataa toiminnanjohtaja Hannele Rämö.

Rämö kertoo esimerkkejä tapauksista, joissa uusien saunojen lauteet ovat mädäntyneet puuttuneen ilmanvaihdon takia.

-Ikkunat ovat olleet luvattua ohuemmat, jolloin meluongelmat ovat korostuneet. Sähköpistorasioista vain kahdessa on ollut johdotus - 7 rasiaa oli ilman lankoja, Rämö luettelee.

-Nämä rakentamisen vastuut ovat hunningolla. Ei tavallinen asunnonostaja voi olla sellainen asiantuntija, joka pystyy näyttämään kaikki virheet. -Siinä loppuu voimat, Rämö sanoo.

-Liiketaloudellisen voiton tavoittelussa on menty nyt suorastaan äärimmäisyyksiin.