1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näyttelyvaihtokeskus Framen toiminta jatkuu

Näyttelyvaihtokeskus Framen toiminnan halvaannutti alkuvuodesta huono työilmapiiri. Suuri osa henkilöstöstä lähti itse tai erotettiin, ja Framen asema oli vaakalaudalla. Tilanne on nyt rauhoittunut, ja syyskuussa aloittanut Laura Köönikkä jatkaa näyttelyvaihtokeskuksen johtajana ainakin seuraavat puoli vuotta.

kulttuuri
Arctic Hysteria -näyttely New Yorkissa.
Frame oli mukana järjestämässä Arctic Hysteria -näyttelyä New Yorkissa syksyllä 2008.YLE

Taiteilijaprofessori Hannu Kähösen mukaan kuvataiteen vientityötä tehneen Framen toiminta jatkuu näillä näkymin. Hän sanoo, että henkilöstöristiriidoista huolimatta Framen työ on sujunut hyvin.

- Kuvataiteen vienti Framen puitteissa tulee lähes varmuudella jatkumaan, Kähönen kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kääntynyt taiteen vientiasiassa asiantuntijoiden puoleen. Työryhmä, johon kuuluvat Kähösen lisäksi akateemikko Eija-Liisa Ahtila ja museonjohtaja Juulia Kauste, selvittää sitä, miten Framen yhteyteen voisi liittää myös muita kuvataiteeseen läheisesti liittyviä taiteenaloja.

Suunnitelmissa on yhdistää taiteen viennin voimavaroja niin, että mukaan tulisivat muotoilu ja arkkitehtuuri. Myös sarjakuvan mukaanottoa on mietitty.

Tulevaisuuden muotoilu voi olla myös digitaalista

Taiteilijaprofessori Hannu Kähösen mielestä luovuus täytyy tulevaisuudessa pystyä jalostamaan vientituotteeksi. Muotoilukin voi olla digitaalista: esimerkiksi seinää koristava tapetti voi itsessään olla digitaalinen kuva, jonka voi ohjelmoida mieleisekseen.

- Me emme voi pärjätä millään muulla tavalla tulevaisuudessa kuin sisällöillä ja niiden kehittämisellä, Kähönen pohtii.

Hän muistuttaa, että jo nyt Suomessa tapahtuva valmistus on vähentynyt ja siirtynyt Aasiaan, kuten Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Taiwaniin.

- Taide on merkittävä ja perustavaa laatua oleva tekijä siinä, että saadaan uusia näkökulmia ja nähdään asioita uudella tavalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää selvityksen valmistumisen jälkeen alkuvuodesta, millä tavalla taiteen viennin edistäminen tulevaisuudessa järjestetään.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Irmeli Kangaspunta

Lue seuraavaksi