Uusi yritys, Arctech Helsinki Shipyard Oy, ostaa Helsingin telakan STX Finlandilta. Yritys erikoistuu arktisten erikoisalusten, kuten jäänmurtajien ja muiden jäätä murtavien alusten rakentamiseen.
STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo uskoo, että sopimuksella on myönteisiä vaikutuksia Helsingin telakan työllisyystilanteeseen. Hän arvioi, että mahdollisuudet uusien tilausten saamiseen paranevat olennaisesti. Heikinheimo ei kuitenkaan halua arvioida mahdollisten työllisyysvaikutusten suuruutta.
Heikinheimo pitää ratkaisua rakenteellisesti erinomaisena ja uskoo, että Suomen ja Venäjän välisestä yhteistyöstä koituu merkittäviä etuja.
Heikinheimo ei paljasta kaupan arvoa. Uutistoimisto Interfax kertoi aiemmin, että venäläisyhtiö ostaisi 150 miljoonan euron arvoisen osuuden Helsingin telakasta.
Optio myös AARC:n osakkeisiin
Uudella yrityksellä on optio ostaa runsas viidennes Aker Arctic Technology -yhtiön (AARC) osakkeista STX Finlandilta.
Option käyttämisen jälkeen STX Finland jatkaa edelleen pääomistajana AARC:ssa, joka on maailman johtava suunnittelutoimisto arktisen teknologian kehityksessä.
STX Finland kuuluu STX Europe -konserniin, jonka pääomistaja on korealainen teollisuusyritys STX Business Group.
Sopimus solmittiin Putinin ja Kiviniemen tapaamisessa
Sopimus uuden yrityksen perustamisesta allekirjoitettiin perjantaina Pietarissa Venäjän pääministerin Vladimir Putinin ja Suomen pääministerin Mari Kiviniemen tapaamisessa. Telakkakauppa nousi myös Putinin ja Kiviniemen tiedotustilaisuuden päällimmäiseksi aiheeksi.
YLE Uutisten Moskovan-kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan kaupassa on kyse aika merkittävästäkin aluevaltauksesta, ja kaupan merkitystä on arvioitu hyvinkin korkealle.
- Ensinnäkin kauppa tulee varmistamaan Helsingin telakan tulevaisuuden useiksi vuosiksi eteenpäin ja muun muassa työpaikkoja luvattiin selkeästi lisää. Tämä on juuri sellaista yhteistyötä, jota ainakin Venäjällä odotetaan Suomen taholta, Manninen kertoo.
Kiviniemi ja Putin käsittelivät laajasti maidemme suhteisiin liittyviä asioita, lähinnä kauppapoliittisia asioita.
Esille nousi myös kysymys viisumivapaudesta. Norjan ja Venäjän välillä ollaan aloittamassa lähialueviisumivapautta, ja pääministereiltä kysyttiin, olisiko kokeilu Suomen rajan tuntumassa mahdollista esimerkiksi siten, että uuteen nopeaan Allegro-junaan sovellettaisiin samanlaisia viisumisäännöksiä kuin risteilyliikenteessä.
Kiviniemi torjui tämän ajatuksen jyrkästi, mutta Putin kannatti sitä lämpimästi, Manninen kertoo.
Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Putin kommentoi suomalaistoimittajan esittämää kysymystä sanomalla, että kun risteilymatkoja voi tehdä viisumivapaasti, miksei samoin voisi tehdä lento- ja junamatkoilla.