Suomi tukee biomassaenergiatuotantoa Indonesian metsissä

Suomi aikoo tukea uusiutuvan biomassaenergian tuotantoa Indonesian metsissä ensi vuonna. Hanke seuraa Norjan esimerkkiä metsähakkuiden ilmastovaikutusten torjumiseksi. Myös Japani ja Yhdysvallat rahoittavat vastaavantyyppisiä metsähankkeita. Suomen osuus on neljä miljoonaa euroa.

Ulkomaat
Henkilöt pitelevät banderollia tukkiproomun kannella.
Greenpeacen aktivistit nousivat helmikuussa 2004 keskiseltä Kalimantanilta kaadettuja tukkeja kuljettaneelle proomulle ja levittivät banderollin, jossa vaaditaan lopettamaan "metsärikollisuus". Tukit ovat todennäköisesti peräisin laittomista hakkuista.EPA

Hanke on esimerkki kahdenvälisistä sopimuksista, joita maat solmivat, mikäli Cancunin ilmastokokous epäonnistuu laajan kansainvälisen ilmastosopimuksen toteuttamiseksi. Suomen Indonesian suurlähetystöstä Jakartasta kerrotaan uutistoimisto Reutersille, että hankkeessa keskitytään metsien biomassatuotannon hyödyntämiseen.

Australia on ilmoittanut antavansa 45 miljoonaa dollaria hakkuiden ja eroosion aiheuttamien päästöjen vaikutusten vähentämiseen. Metsiensuojelua pidetään yhtenä tehokkaimmista ja halvimmista tavoista torjua ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia. Suomen projektin tavoitteena on ohjata metsäteollisuutta kohti uusiutuvan energiantuotantoa.

Metsähankkeita Sumatran ja Borneon saarilla

Hankkeita toteutetaan keskisellä Kalimantanilla Borneon saarella ja Riaun maakunnassa Sumatralla. Saarilla on hakattu metsää myös laittomasti vuosien ajan. Alueelta saadaan puutavaraa ja palmuöljyä.

Indonesia on kampanjoinut kansainvälisillä foorumeilla saadakseen tukea hakkuista aiheutuvien kustannusten vähentämiseen. Indonesian ympäristöministeri Gusti Muhammad Hatta tosin torjui Cancunissa Japanin aloitteen, jonka mukaan kehittyvien maiden tulisi sopia sitovista tavoitteista päästöjen vähentämiseksi.

Indonesia on luvannut vähentää päästöjä 25 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Presidentti Susilo Bambang Yudhoyono on myös samaan aikaan ilmoittanut maan talouskasvun tavoitteeksi vähintään seitsemän prosenttia vuoteen 2014 mennessä. Kasvu saataisiin aikaan nimenomaan luonnonvaroja hyödyntämällä.

Norja on ehdottanut uusien hakkuiden täyskieltoa kahdeksi vuodeksi metsien uusiutumisen turvaamiseksi. Moratorion tulisi alkaa vuodenvaihteessa, mutta sen käytännön toteutumisesta ei ole sovittu.

Lähteet: Reuters