Itävalta pidätti Kroatian entisen pääministerin

Kroatian entinen pääministeri Ivo Sanader on pidätetty Itävallassa kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla. Sanader poistui Kroatiasta torstaiaamuna, kun ilmeni, että korruptiotutkijat ovat aloittaneet tutkinnat hänen toimistaan.

Ulkomaat
Poliisi saattaa miestä.
Itävaltalaisten viranomaisten pidättämä Kroatian entinen pääministeri Ivo Sanader saapui Salzburgin oikeustalolle poliisien saattamana 10. joulukuuta.Reuters-TV

Entinen pääministeri Ivo Sanader ylitti rajan Kroatiasta Sloveniaan torstaina vain tunteja ennen kuin Kroatian parlamentti poisti hänen syytesuojansa syyttäjänviranomaisten pyynnöstä. Itävallan poliisi pidätti 57-vuotiaan Sanaderin Salzburgin alueella perjantaina.

Sanader toimi Kroatian pääministerinä vuosina 2003-2009.

Korruptiotutkijat tutkivat epäilyjä, että Sanader on osallistunut rikokseen ja syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön. Sanaderin epäillään olleen taustalla, kun hänen konservatiiviselle HDZ-puolueelleen luotiin lahjusrahasto.

Sanader kiistää syytökset ja sanoo niitä poliittisesti motivoituneiksi.

Euroopan unionin jäsenyyttä tavoitteleva Kroatia on voimistanut ponnistuksiaan korruption juurimiseksi. Ivo Sanader on tähän mennessä korkeimmassa asemassa ollut henkilö, jota epäillään väärinkäytöksistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters