Hyppää sisältöön

Ravintoloissa syömäkelvotonta riisiä

Lahden seudulla tehty valvonta paljasti puutteita ravintoloiden riisissä. Elintarvikeviranomaisten tutkimus osoitti, että osassa Lahden seudun ravintoloita riisiä säilytettiin väärässä lämpötilassa. Useampi kuin neljännes riisinäytteistä oli laadultaan välttäviä tai huonoja.

Kuva: YLE

Heinolan kaupungin ympäristötarkastaja Niina Varjo muistuttaa, että väärin säilytetty keitetty riisi voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

- Riisiä keitetään helposti iso satsi, jotta siitä riittää useammaksi kerraksi. Se osa riisistä, jota ei syödä, laitetaan jääkaappiin usein liian lämpimänä, Varjo kertoo.

Jäähdyttämällä riisi nopeasti ja säilyttämällä se riittävän kylmässä voidaan estää bakteerien kasvu. Näin ruokamyrkytysriski pienenee.

- Myös jääkaapin muut tuotteet kärsivät, jos kaappiin laitetaan lämmin riisiannos, muistuttaa Niina Varjo.

Keitettyä riisiä on turvallista säilyttää jääkaapissa kaksi vuorokautta. Vanhin tutkimuksessa näytteeksi otettu riisi oli jopa seitsemän vuorokautta vanhaa. Jopa 12:a näytettä oli säilytetty kauemmin kuin määräykset sallivat.

Tulokset odotusten mukaiset

Väärin säilytetyn riisin lisäksi puutteita löytyi muun muassa riisin tarjoilulämpötilassa. Kolme näytettä oli liian kylmiä.

Lämpimänä tarjoiltavien riisien tarjoiluaika oli lainsäädännön mukaista kaikissa näytteenottokohteissa.

Valvontaprojektissa tarkasteltiin ravintoloiden riisin käsittelyä, jäähdytystä ja kylmäsäilytystä. Lisäksi arvioitiin omavalvonnan toteutusta riisin jäähdytyksessä. Valvonnassa tutkittiin 51 näytettä.

Ympäristötarkastaja Niina Varjon mukaan valvonnan tulokset vastaavat odotuksia.

- Valistusta vaan lisää, Varjo vaatii.

Ravintolat, joiden riisissä oli moitittavaa saavat terveystarkastajalta huomautuksen. Kohteissa, joissa tutkimusten mukaan todettiin olevan huonolaatuista riisiä, otetaan ravintolan kustannuksella uusintanäytteet.