Ohra on terveyspommi

Suomessa kasvaa terveellinen ja maistuva lähiruoka, joka auttaisi painonhallinnassa. Se alentaa kolesterolia, on lisäaineetonta ja ympäristöystävällistä. Lähes koko sato käytetäänkin sitten eläinten rehuksi. Ja loput mallasohraksi. Mutta ohra on tulossa ruokapöytään takaisin.

ohra
Pirjo Alho-Lehto on Raision tuotekehitysjohtaja
YLE / Jorma Tuominen

Kaupan riisihyllyihin on vuonna 2010 ilmestynyt uusia vaihtoehtoja, ohratuotteita. Teollisuus on kehittänyt ohrasta helppoja ja nopeita vaihtoehtoja riisille. Kuluttajien etujoukko on alkanut mieltyä uusiin lisukkeisiin.

Maku, terveysvaikutukset, lihottamattomuus, kotimaisuus, ympäristövaikutukset ja oikeastaan kaikki puhuvat ohran käytön lisäämisen puolesta.

Raision tuotekehitysjohtaja Pirjo Alho-Lehto kertoo, että ohra sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka alentaa kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti hiilihydraattien imeytymistä hidastaen. Ohratuotteet imeytyvät hitaasti eikä verensokeri juuri nouse, joten ne sopivat erityisen hyvin diabeetikoille ja diabeteksen riskiryhmiin kuuluville.

- Tämän vuoden aikana EFSA eli Euroopan korkein terveysviranomainen on hyväksynyt ohratuotteille terveysväittämän: auttaa alentamaan kolesterolia. Se tulee näkymään pakkauksissa aika pian, Pirjo Alho-Lehto kertoo.

Lähteet: YLE Turku / Jorma Tuominen