1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekoihminen suosii joululahjaksi hyvän mielen tekoja

Rovaniemeläinen opiskelija Eveliina Paksuniemi suosii perinteisten joululahjojen sijaan lahjaksi hyvän mielen tekoja ja lähipalveluja. Käytännön joululahjoiksi nainen suosittelee esimerkiksi lahjakortteja paikallisiin palveluihin.

Kotimaan uutiset
Opiskelija Eveliina Paksuniemi
Eveliina Paksuniemi ei koe olevansa kuluttaja. Nainen silti pitää joulusta sen kulutushysterialuonteesta huolimatta.YLE / Matti Konttinen

Lahjakortti vaikkapa paikalliselle hierojalle on Paksuniemen mukaan ekologinen lahja. Älytöntä tavaramäärää ei välttämättä tarvitse aina ostaa.

Paksuniemi on jo antanut itselleen joululahjan. Hän marssi Rovalan ylläpitämään Moninetiin ja tarjosi apua maahanmuuttajille.

- Ilmoitin, että voisinko jotenkin auttaa teitä täällä. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi. Se on minun joululahjani itsellenni ja luultavasti myös äidille ja isälle, Paksuniemi kertoo lahjastaan.

Paksuniemi toivoisi että, ihmiset löytäisivät enemmän ilmaisia, halvempia ja ekologisia tapoja antaa joululahjoja. Lahjaa ei ole myöskään pakko ostaa vain ostaminen takia. Kolsultoimistakin kannattaa harrastaa.

- Ei tarvitse väkisin keksiä, että tuollekin ihmiselle on löydettävä jotain. Kannattaa kysellä ihmisiltä mitä he oikeasti tarvitsevat. Tylsempikin lahja voi olla hyödyllinen, Paksuniemi sanoo.

Tryffeleitä ja mätiä omassa joulupöydässä

Paksuniemi itse viettää joulua ystäväpiirin joulupöydässä, jonne hänet on kutsuttu.

- Se on paras joululahja tänä jouluna minulle, Paksuniemi sanoo.

Nainen aikoo toki itsekin valmistaa jouluruokia, mutta vain sen mitä itse tarvitsee.

- Teen perinteistä maailman parasta salaattia. Se on mummolta opittu salainen resepti. Lisäksi ostan mätiä ja teen itse myös tryffeleitä. Enköhän niillä pärjää, Paksuniemi nauraa.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen