Sankarikoira huomasi naapuritalon palon

Jyskässä asuva englanninspringerspanieli Oiva palkitaan sunnuntaina sankarikoiran arvonimellä. Oiva ansaitsi sankarin viittansa vuosi sitten Vaasassa, kun se varoitti isäntäväkeään tulipalosta.

sankarikoira
YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Kaksivuotias Oiva on pian virallisesti sankarikoira. Suurimman urotekonsa se teki Vaasassa, missä se haukkui isäntäväkensä hereille ja varoitti näin naapuriasunnossa syttyneestä tulipalosta. Talossa oli palon aikana sisällä 11 ihmistä.

- Menin kattomaan, että miksi se haukkuu keittiössä ja näin, että naapurin ikkunasta tuli liekit ulos. Oiva tavallaan auttoi hälyttämään palokunnan. Minä soitin palokunnan ja menin herättämään yläkerran naapurit, kertoo Oivan omistaja Lasse Löytty.

Oivan neuvokkuuden ansiosta tulipalon vauriot jäivät vähäisiksi.

- Vaikka se oli 1940-luvulla rakennettu puukerrostalo, niin vaan yksi asunto tuhoutui ja sekin saatiin korjattua kyllä sitten.

Eläimet aistivat usein asioita, joita ihmiskorva ei kuule eikä ihmisen nenä haista. Oiva oli tulipalon aikaan vielä pentu, mutta sen aistit toimivat moitteettomasti.

- Kun se on englanninspringerspanieli, niin niillä on hirveän hyvä hajuaisti, että varmaan siitä johtui sen valppaus ja sitten kun se ikkuna oli menny rikki, niin siitähän kuuluu ääni. Varmaan se haukkui, kun oli outo haju.

Oiva ei ole ottanut sankaruudestaan suurempia paineita, vaan se elelee Jyskässä tavallisen seurakoiran elämää.

- Kyllä sitä kiiteltiin ja jotkut naapurit toi sille vähän herkkuja ja leluja, mut ihan normaali oma itsensä se on ollut sankariteon jälkeen. Ei sillä ole noussut päähän sen enempää, kertoo Löytty koirastaan.

Kennelliitto ja vakuutusyhtiö Tapiola myöntävät sankarikoiran arvon koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet ihmishenkien pelastumiseen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi