TS: Puoskarilakia ei tule

Sosiaali- ja terveysministeri on luopunut vaihtoehtohoitoja suitsivan lain valmistelusta, kertoo Turun Sanomat. Sen sijaan potilasturvallisuus yritetään varmistaa potilaslain ja kuluttajalainsäädännön uudistuksilla.

Kotimaa

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti puolitoista vuotta sitten laajaa vaihtoehtohoitolakia. Jatkuvasti muuttuvan alan säänteleminen on kuitenkin todettu liian vaikeaksi.

Ministeriössä aiotaan kuitenkin puuttua vaihtoehtohoitoihin uudistamalla muita lakeja. Uudistukset potilaslakiin ja kuluttajansuojalakiin on tarkoitus valmistella vielä tämän hallituksen aikana. Potilaslaissa rajataan vakavan sairauden hoitaminen hypnoosilla ja suggestion alaisilla menetelmillä vain terveydenhuoltoalan ammattilaisille, kertoo hallintoneuvos Päivi Kaartamo Turun Sanomissa.

Kuluttajansuojalailla taas yritetään puuttua vaihtoehtohoitojen markkinointiin.

Turun Sanomien mukaan Suomessa käytetään arviolta yli 200 erilaista vaihtoehtohoitomenetelmää, joita tarjoaa runsaat 6 000 eri suuntauksien terapeuttia. Vastuullisia ja koulutettuja terapeutteja voi olla vaikea erottaa rahastavista puoskareista, sillä terapeutteja ei nykyisin rekisteröidä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä suunnitellaan, että vastuu vaihtoehtohoitojen valvomisesta tulisi aluehallintovirastoille.

Lähteet: YLE Uutiset