1. yle.fi
  2. Uutiset

Apteekit selvittävät paljon virheellisiä reseptejä

Apteekit joutuvat selvittelemään yli puoli miljoonaa epäselvää tai virheellistä lääkereseptiä vuodessa. Selvitysten kautta on paljastunut myös valelääkäri ja paljon reseptiväärennöksiä. Valvira poistaa vuosittain vain muutamilta lääkäreiltä reseptinkirjoitusoikeuden.

Kotimaan uutiset
Lääkärin kädet tietokoneen näppäimistöllä vastaanottohuoneessa.
Yle

Apteekeissa tarkistetaan jokainen resepti, sillä se on apteekin velvollisuus. Siten löydetään myös huonolaatuiset reseptit.

- Meidän tutkimustemme mukaan reilussa prosentissa resepteistä on ongelmia, ja vaikka prosenttimäärä sinänsä on pieni, se tarkoittaa kuitenkin yli 600 000 reseptiä vuodessa, sanoo farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Apteekkariliitosta.

Huonolaatuisissa resepteissä ei ole kyse vanhasta vitsistä lääkärien käsialasta. Lähes puolessa selvitettävistä ongelmaresepteistä lääkeannostus on väärä tai puuttellinen tai määrättyä lääkettä ei ole lainkaan markkinoilla. Lääkkeen vahvuus voi myös olla epäselvää ja lääkkeen kokonaismäärä voi olla väärä tai esimerkiksi lapsen paino puuttuu reseptistä.

Apteekit ottavat kaikissa epäselvissä tapauksissa yhteyden reseptin määränneeseen lääkäriin. Aikaa siihen voi kulua tunteja ja apteekeilta menee selvityksiin vuosittain yhdeksän farmaseutin työvuotta. Apteekit pitävät selvittelyä työhönsä kuuluvana.

Vuosittain satoja reseptiväärennöksiä

Selvityksissä on paljastunut myös valelääkäri ja vuosittain tulee esiin satoja reseptiväärennöksiä.

- Karjaalla apteekissa kiinnitettiin huomiota siihen, että yhden lääkärin reseptit olivat kovasti poikkeavia ja niissä oli paljon korjattavaa. Siitä se vyyhti sitten alkoi purkautua, kertoo Peura.

- Vuosittain paljastuu tarkistusmenettelyn kautta myös paljon reseptioväärennöksiä. Noin 1000 -1500 reseptiä jää kiinni apteekin haaviin, Peura lisää.

Todellisuudessa reseptiväärennöksiä tehdään kuitenkin paljon enemmän. Epäilyssä otetaan ensin yhteys lääkäriin ja seuraava mahdollinen kohde onkin poliisi.

Valvira voi rajoittaa lääkkeiden kirjoitusoikeutta

Epäselvissä tapauksissa apteekki ottaa yhteyden myös Sosiaali- ja terveysalan valvontavirastoon, Valviraan. Valviraan tulee eniten ilmoituksia keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden suurista määristä.

- Jos reseptissä on epäasianmukaisuutta, voidaan lääkärille antaa huomautus ja rajoittaa tämän lääkkeiden määräysoikeutta. Näitä ilmoituksia Valviraan tulee vuosittain muutama sata. Muutama kymmenen on vuosittain tapauksia, joissa puututaan lääkkeiden kirjoittamisoikeuteen, sanoo Valviran valvontaosaston johtaja Tarja Holi.

Lääkäriliitossa pidetään epäselviä reseptejä lähinnä inhimillisinä erehdyksinä, mutta myönnetään, että väärä annostelu voi vaarantaa potilasturvallisuutta. Lääkäreiden olisi hyvä tarkistaa toimintapojaan.

Tulevat sähköiset reseptit voivat parantaa annosteluvirheitä, mutta myös tehdä niistä aikaisempaa kohtalokkaampia.

- Sähköinen lääkemääräys tarkoittaa kaiken järjen mukaan sitä, että turvallisuus paranee ja vanhoista virheistä päästään eroon. Tosin uudenlaisiakin virheitä voi tapahtua. Jos esimerkiksi lääkärillä on kova kiire, voi tietysti sormi lipsahtaa viereiseen lääkkeeseen ja se vaatii taas apteekissa tarkkaavaisuutta, muistuttaa Sirpa Peura Apteekkariliitosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

Lue seuraavaksi