1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puoluetuki pysyy salaisena Ruotsissa

Samaan aikaan kun Suomessa on käyty vilkasta keskustelua puolueiden saamien lahjoitusten julkisuudesta, Ruotsissa on jälleen päätetty haudata esitykset julkisuutta koskevista säännöistä. Euroopan neuvosto ja ruotsalaiset lahjonta-asiantuntijat arvostelevat mallia, jossa kaikki lahjoitukset ovat edelleen nimettömiä.

Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin puolue Ruotsin kokoomus on viime vuosina saanut lahjoituksia kymmenien miljoonien kruunujen eli useiden miljoonien eurojen edestä - eikä lahjoittajien nimiä tarvitse julkaista, koska lainsäädäntöä ei ole.

Ruotsin oikeusministerin, kokoomuslaisen Beatrice Askin mukaan nykyjärjestelmä on hyvä.

- Kansalaisten vaalisalaisuus on toisessa vaakakupissa, jos eri puolueiden lahjoittajien nimet pitäisi kertoa. Meidän mielestämme tämä nykyinen järjestelmä on hyvä, Ask sanoo.

Nykyinen järjestelmä tarkoittaa, että puolueet vain selvittävät lahjoitusten kokonaissumman ja lahjoittajien lukumäärän - ja tämäkin on vapaaehtoista.

Ruotsin elinkeinoelämän perustaman lahjusten vastaisen instituutin puheenjohtaja, oikeustieteen professori Claes Sandgren ei ymmärrä oikeusministerin puheita vaalisalaisuudesta.

- Silloin pitää kysyä, ovatko sitten melkein kaikki muut Euroopan maat epädemokraattisia, koska niillä on sääntöjä lahjoitusten alkuperän selvittämisestä, professori Sandgren toteaa.

Hänen muistuttaa myös siitä, että Ruotsissakin on ehdotettu 20 000 kruunun eli runsaan 2 000 euron rajaa, eli siihen summaan asti lahjoittajat voisivat edelleen pysyä nimettöminä.

Nykyinen salailu voi professori Sandgrenin mielestä johtaa epäilyihin, joiden mukaan suurlahjoittajat voisivat vaikuttaa politiikkaan. Historiallinen esimerkki on ay-liikkeen tuki demareille, mutta sosiaalidemokraatit ovat liikahtaneet avoimempaan suuntaan.

Uusin yritys sitovien sääntöjen luomiseksi kaatui marraskuun lopulla valtiopäivillä. Professori Claes Sandgrenilla ei ole mitään harhaluuloja siitä, saako hän ajatuksilleen vastakaikua.

- Eipähän minua juurikaan kuunnella, professori Sandgren toteaa huvittuneena.