1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stubb: Ei merkitystä Suomelle

Ulkoministeri Aleksander Stubb pitää Ruotsin tapahtumia erittäin huolestuttavina ja vakavina, koska teko on ilmeisesti ollut terrori-isku. Teon motiiveja ja kytköksiä Afganistaniin hän ei vielä halua tarkemmin eritellä. Suomelle tapahtuneella ei kuitenkaan ole ulkoministerin mielestä suurta merkitystä.

Kotimaan uutiset
Ulkoministeri Alexander Stubb.
YLE

- Näyttää erittäin huolestuttavalta. Mitä toistaiseksi Ruotsin tapahtumista tiedetään, näyttää siltä että kyseessä on ollut terrori-isku. Tämä on aina vakavaa, ei vähintään siksi, että se tapahtuu Pohjoismaisessa pääkaupungissa. Vastaavaa ei ole Pohjoismaissa tapahtunut aiemmin.

Stubbin mielestä on vielä liian aikaista arvioida teon motiiveja. Hän ei myöskään halua vetää pidemmälle meneviä johtopäätöksiä miehen viesteistä, joissa tämä syytti länsimaita islamin vastaisesta sodasta. Ruotsia syytettiin viestissä Afganistanin sodan ja Muhammed-pilapiirroksista tunnetun Lars Vilksin tukemisesta.

- Eri terroristeilla on erilaiset motiivit, mutta vielä ei tiedetä ihan tarkkaan, mitä teon taustalla on, aprikoi Stubb.

- Suomen näkökulmasta tällä ei ole tässä vaiheessa suurempaa merkitystä.

Stubbin mielestä aina on huolestuttavaa, kun ei-valtiollinen toimija tekee terrori-iskun jonkinlaisella motiivilla. Valmiustasojen nostoon ei ole tarvetta, hän korostaa.

Ulkoministeriö seuraa Ruotsin tapahtumia päivän mittaan, ja tekee tavanomaiset valtionhallintoon kuuluvat tilannearviot.

Stubb on ollut yhteydessä ulkoministeri Carl Bildtiin ja välittänyt tukensa ruotsalaisille.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi