Nopea junayhteys Pietariin alkoi

Nopea Allegro-junaliikenne Helsingin ja Pietarin välillä on alkanut tänään sunnuntaina. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi osallistuivat junaliikenteen avajaisjuhlallisuuksiin ja Allegro-junan avajaismatkalle. Juna lähti kohti Pietaria puoliltapäivin ja pääsi perille aikataulunsa mukaisesti klo 15.50 Suomen aikaa.

Kotimaa
Allegro-juna on lähtövalmiudessa Helsingin rautatieasemalla. Kuvaajia on sankoin joukoin laiturilla.
Allegro-juna lähti tänään neitsytmatkalleen Helsingin rautatieasemalta kohti Pietaria.YLE

Helsingin ja Pietarin välinen junamatka kestää noin 3,5 tuntia. Matka-aika lyheni uusien junien myötä kaksi tuntia aiemmasta. Sähkömoottorilla kulkevan Allegro-junan suurin sallittu nopeus on 220 kilometriä tunnissa.

Allegro on ensimmäinen luotijunayhteys Euroopan ja Venäjän välillä. Venäjän rautatieyhtiön johtajan Vladimir Jakuninin mukaan luotijunayhteys saatetaan ylettää tulevaisuudessa Moskovaan asti, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Aikataulusta Jakunin ei maininnut.

140 vuotta Helsinki-Pietari-radan avaamisesta

Kutsuvieraita Allegron neitsytmatkalla oli parisataa. Erityisesti matka kiinnostaa venäläistä mediaa - heidän edustajiaan oli runsaasti juhlavieraiden joukossa. Lähtöjuhlallisuuksia vietettiin sunnuntaina aamupäivällä Kansallisteatterissa Helsingissä.

Presidentti Halonen korosti puheessaan uuden junayhteyden edistävän Suomen ja Venäjän välistä kanssakäymistä kaikilla sektoreilla. Halonen kertoi myös, että pitkään suunniteltu junahanke sai todenteolla vauhtia vuonna 2001, kun Venäjän silloinen presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa ja presidentit tekivät yhdessä päätöksen hankkeen toteutumisesta.

Halonen toivoi erityisesti suomalaisten löytävän "uudella tavalla naapurinsa", kun tällä hetkellä yli 60 prosenttia junamatkustajista Helsingin ja Pietarin välillä on venäläisiä.

Halonen kertoi myös junamatkailun historiasta, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 140 vuotta Helsinki-Riihimäki-Viipuri-Pietari-radan avaamisesta liikenteelle. Hankkeen takana oli keisari Aleksanteri II. Matka-aika oli vaatimattomat 14 tuntia.

Suomalais-venäläinen hanke

Allegro-liikenne on VR:n ja RZD:n eli Venäjän rautateiden yhteishanke. Alkuvaiheessa Helsingin ja Pietarin välillä ajetaan päivittäin kaksi edestakaista vuoroa. Matkaajien elämää aiotaan helpottaa Pietarin viisumivapaudella samaan tapaan kuin risteilymatkoilla.

Nopean junaliikenteen aloittaminen on edellyttänyt ratatöitä niin Suomen kuin Venäjänkin puolella. Myös asemien palvelutasoa on jouduttu kohentamaan Kouvolassa ja Vainikkalassa sekä Viipurissa ja Pietarissa.

Vainikkalassa Allegron kyytiin nousi myös liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.). Junamatkan aikana hän neuvotteli Venäjän liikenneministeri Igor Levitinin kanssa Suomen ja Venäjän välisistä ajankohtaisista liikenneasioista.

Lähteet: YLE Uutiset