1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terrorismitutkija: Iskijä ei toiminut yksin

Tunnettu ruotsalainen terrorismitutkija Magnus Ranstorp sanoo, että pommimies ei ole toiminut yksin. Iltapäivälehti Aftonbladetissa tutkija arvioi, että tekijä on todennäköisesti saanut tukea ulkomaisilta ryhmiltä.

Ulkomaat

Tutkijan ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professorin mielestä terroristit laskevat nyt Ruotsin terroristien kohdemaiden joukkoon.

-On äärimmäisen huolestuttavaa että terrori suuntautuu nyt muista maista erottelematta Ruotsia kohtaan. Tämä on suunnanmuutos, Ranstorp sanoo.

Aftonbladet kirjoittaa Ruotsin turvallisuuspoliisiin Säpoon viitaten, että Ruotsissa on 200 mahdollista terroristia, joista noin 80 prosenttia ovat verkostuneet keskenään. Ranstorpin mielestä on liian aikaista sanoa, kuuluuko itsensä räjäyttänyt pommimies johonkin näistä verkostoista.

Ranstorp arvelee miehen saaneen apua muilta, koska yksin tuskin kukaan päättää ryhtyä räjäyttelemään pommeja keskellä kaupunkia.

-Katsomalla yksin kotona Afganistanista ja Irakista kertovia filmejä ei päätetä, että nyt riittää ja lähden Tukholman keskustaan ja räjäytän itseni ilmaan. Mukana on muita, jotka ovat auttaneet prosessissa. Tällainen yksilö ei toimi omin neuvoin.

Ranstorp korostaa psykologisen tuen tarpeellisuutta itsemurhaiskun tekemisessä.

-Olisin erittäin yllättynyt, jos mies olisi toiminut yksin.

Ranstorp arvioi, että turvallisuuspoliilisi Säpolla on hyvin tiedossa henkilöt, jotka muodostavat suurimman uhkan Ruotsia vastaan. Tätä tukee myös tieto, että 28-vuotias mies on lähettänyt ääriuskonnollisia viestejä ja videoklippejä Facebook-sivuilleen. Poliisi ei ole vahvistanut mitään tietoja tekijän henkilöllisyydestä tai taustoista.

Ranstorpin mukaan myös muiden maiden turvallisuusviranomaisilla täytyy olla tieto miehestä. Ainakin Britannian ulkomaantiedustelupalvelulla MI6:lla, koska Tukholman pommimies on asunut Britanniassa.

Ruotsin poliisi on ollut hyvin vaitonainen iskun tekijän taustoista, eikä se ole vahvistanut mitään tietoja tekijän henkilöllisyydestä, taustoista tai motiivista tutkinnan ollessa vielä kesken. Toistaiseksi ei ole myöskään mitään vahvistusta epäilyille, että mies olisi kotoisin Irakista.

Eilisiltaista iskua keskellä Tukholmaa voi pitää suunnanmuutoksena, koska mitään tällaista ei ole aiemmin tapahtunut Skandinaviassa, päättelee professori Ranstorp. Tekoa voi pitää yleisenä rangaistuksena ruotsalaista yhteiskuntaa kohtaan, koska sitä ei ollut kohdistettu yksilöön, kuten pilapiirtäjä Lars Vilksiin, sanoo Ranstorp.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi