HS: Uusi terveysarkisto ylihintainen ja epäonnistunut

Suunnitteilla olevan sähköisen kansallisen terveysarkiston hinta on paisunut puoleen miljardiin. Sen hyödyt ovat kuitenkin jäämässä vähäisiksi. Lisäksi työtä valvovan sosiaali- ja terveysministeriön eräiden päätösten arvellaan olevan perustuslain vastaisia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kotimaa
Nuori lääkäri kirjoittaa reseptiä tietokoneellaan terveyskeskuksessa.
YLE

Lehden käsiinsä saama valtiontalouden tarkastusviraston väliraportti syyttää epäonnistumisista ennen kaikkea ministeriötä, joka on raportin mukaan hukannut rahaa konsulttiyrityksille ja tilannut palveluita lain vastaisesti ilman kilpailutusta.

Uusi järjestelmä ei myöskään korvaa nykyisiä järjestelmiä, vaan ainoastaan lisää niihin uuden ominaisuuden. Varsinaisessa hoitotyössä uutuuden uskotaan olevan liian hidas nopeatempoiseen päivystykseen.

Uudessa järjestelmässä muun muassa lääkemääräysten on tarkoitus kulkea sähköisesti lääkärin ja apteekin välillä. Tarkastusvirasto kehottaa ministeriötä nyt keskeyttämään apteekkien ja muiden osallistujien kelpoisuuden tarkastukset, koska sillä ei ole ollut lainmukaisia valtuuksia niiden teettämiseen.

Suomessa sähköinen resepti otettiin koekäyttöön viime keväänä Turussa. Esimerkiksi Tanskassa sähköinen resepti on ollut käytössä vuodesta 1990.

Kansallisen terveysarkiston valmistuminen on siirtynyt ensi vuodesta vuosille 2014-2015.

Lähteet: YLE Uutiset