1. yle.fi
  2. Uutiset

Omenafilot

Anun kolmen ruokalajin menun kruunaa jälkiruoka. Teeman mukaisesti jälkiruokakin on kreikkalaishenkinen. Filotaikina on lähtöisin Keski-Aasiasta. Filotaikinaa käytetään yleisesti muun muassa Kreikassa, Itävällassa ja Etelä-Saksassa sekä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Voita & Sokeria
Omenafilot
YLE

Ohjeella valmistuu 8-10 annosta.

Tarvikkeet:

6 omenaa(noin 700 g) esim. Royal Gala

1 dl Sultan-rusinoita

1 dl paahdettuja manteleita hienonnettuna

½ tl kardemummaa

1 tl kanelia

(1 -2 rkl sokeria)

filotaikinaa (pakasteesta)

50 g voita sulatettuna

(fariini)sokeria koristeluun

Tee näin:

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Paahda mantelit uunissa kullanruskeiksi, 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Nosta uunin lämpötila filojen paistolämpöön.

Raasta omenat ja valuta hetki siivilässä. Ota mehu talteen.

Sekoita joukkoon mausteet, rusinat ja hienonnetut, paahdetut mantelit.

Makeuta vielä sokerilla omenan happamuuden ja oman makusi mukaan.

Sulata voi. Levitä yksi filotaikinalevy kerrallaan työalustalle, voitele voisulalla ja taita pituussuuntaisesti keskeltä kaksinkertaiseksi. Voitele ja toista niin että taikina on taitettu nelinkertaisesti. Lusikoi 2 rkl omenatäytettä filotaikinasuikaleen alaosaan, käännä taikinasta kolmion muotoinen nurkka täytteen päälle ja taittele pasteijaksi. Nosta uunipellille ja voitele voisulalla. Ripottele päälle (fariini)sokeria.

Paista filopiiraita uunissa 225 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes filot ovat rapeutuneet ja saaneet kauniin värin.

Tarjoile jäätelön ja omenamehulla maustetun hunajan kanssa.

Sekoita kattilassa omenaraasteesta valunut mehu tai 2 dl omenatuoremehua, 2 rkl hunajaa, 1 rkl sitruunamehua. Keitä kasaan noin 5 minuuttia.

Tähän ohjeeseen käytät noin puolet filotaikinapaketista. Kääri ylijäänyt taikinan huolellisesti tuorekelmuun, näin se säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Ohje: Anu Brask

Lue seuraavaksi