1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kääpiökokoinen kolmivarvaslaiskiainen vuosikymmenen erikoisin uusi laji

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen uusiin lajeihin kuuluvat muun muassa kolmivarvaslaiskiainen, lihansyöjäkannu ja kävelevä hai. Uusien lajien kymmenen kärjen listasivat Conservation International -ympäristöjärjestö ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuva: © WWF/Michel GUNTHER

Kääpiökokoinen kolmivarvaslaiskiainen (Bradypus pygmaeus) elää Escudo de Veraguas -saarella Karibialla. Saarella elää noin 200 yksilöä. Laji on elänyt eristyksissä 9 000 vuoden ajan.

Kolmivarvaslaiskiainen on hitaampi ja puolet pienempi kuin mantereella elävä lajitoverinsa. Lisäksi se ui paremmin kuin kävelee. Kolmivarvaslaiskiainen syö ainoastaan vähäravinteisia mangrovepuun lehtiä, mikä selittää eläimen pienen koon.

Myös tansanialainen norsupäästäinen (Rhyncocyon udzungwensis) on vuosikymmenen uusi nisäkäslaji. Kaniininkokoisella päästäisellä on pitkä, kärsämäinen kuono. Erikoista kyllä, norsupäästäinen ei ole sukua päästäiselle - mutta sillä on yhteinen esi-isä norsun kanssa.

Jättiorkidea ja lihansyöjäkannu

Uusien kasvilöytojen kärjessä on jättiläisvenuksenkenkä (Phragmipedium Kovachii). Andien vuoristosta Perusta löytyneen orkidean kukan koko voi olla jopa 20 senttimetriä.

Myös tänä vuonna löytynyt uusi kannukasvi (Nepenthes palawanensis) herätti tutkijoiden innostuksen. Philippiiniläissaarelta löytynyt lihansyöjäkasvi muodostaa erikoistuneilla terälehdillään kannun, jonka nektariin sekoittuu sadevettä. Nektari houkuttelee saaliiksi kärpäsiä ja muita hyönteisiä.

Kävelevä hai ja lonkeroton meduusa

Länsi-Papualta löytynyt "kävelevä hai" eli bambuhai (Hemiscyllium galei) löydettiin merenpohjasta vuonna 2006. Se käyttää eviään poikkeuksellisesti kävelyyn pitkin koralliriuttaa. Halutessaan se voi myös uida.

Kolmentuhannen metrin syvyydestä Tyyneltämereltä löytyi puolestaan punainen jättiläismeduusa (Tiburonia granrojo). Vedenalaisille kameroille tallentuneella meduusalla ei poikkeuksellisesti ole lainkaan lonkeroita, vaan se saalistaa lihaksikkailla raajoilla. Eläimen ruokavaliosta ei ole tietoa.

Koppapäisellä kummituskalalla (Macropinna microstoma) on puolestaan läpinäkyvä päälaki, jonka sisällä näkyvät kupolimaiset silmämunat. Lajin kuolleita yksilöitä löydettiin jo 1930-luvulla, mutta ensimmäinen elävä yksilö löydettiin vasta 2000-luvulla Kalifornian rannikolta.

"Chanin megatikku" ja muita outouksia

Kummitussirkkoihin kuuluva uusi hyönteinen, englantilaiselta nimeltään "Chanin megatikku" (Phobaeticus chani) on maailman pisin hyönteislaji. Borneon sydämessä elävä sirkka voi kasvaa yli puolimetriseksi. Suurin tunnettu yksilö on näytteillä Lontoonssa Britannian luonnonhistoriallisessa museossa.

Muita vuosikymmenen uusia lajeja ovat malesialaisella saarella elävä luolagekko (Cyrtodactylus macrotuberculatus) ja tansanialaisella Rungwevuorella elävä kipunji-apina (Rungwecebus kipunji). Kipunji löytyi viidakosta paikallisen heimon metsästäjien avulla.

2000-luvun alussa on löytynyt satoja uusia lajeja. WWF:n mukaan yksistään Amazonilta löytyi vuosina 1999-2009 yli 1 200 uutta kasvi- ja eläinlajia.