Dogsitter hoitaa myös liskot ja undulaatit

Dogsitterin työnkuvaan kuuluu paljon muutakin kuin koirista huolehtimista. Nuoret eläinhoitajat voidaan pyytää apuun myös silloin, jos vaikka lisko tai marsu kaipaa hoitoa omistajien poissaollessa. Lahden 4H-yhdistyksestä toivotaan, että dogsittereiden puoleen käännyttäisiin nykyistä useammin.

liskot
Dogsitter Jenna Laine ja 4H-yhdistyksen projektityöntekijä Päivi Peltomaa sekä karvaiset kaverit.
Dogsitter Jenna Laine ja 4H-yhdistyksen projektityöntekijä Päivi Peltomaa sekä karvaiset kaverit.YLE / Tapani Ripatti

Jenna Laine on työskennellyt dogsitterinä kuutisen vuotta. Hänen mukaansa työhön voi ryhtyä, jos on avoin, valmis uusiin tilanteisiin, reipas – ja ennen kaikkea eläinrakas.

- Sydämestä se lähtee. Eihän tässä rikastumaan pääse, hän naurahtaa.

Esimerkiksi tunnin ulkoilutus, ruokinta ja seurustelu koiran kanssa maksaa omistajalle yhdeksän euroa. Tästä kuudesta seitsemään euroa jää nuorelle hoitajalle.

Töitä kaivataan

Dogsittereitä kouluttavat 4H-yhdistykset. Koulutus kestää 60 tuntia, ja siellä käsitellään esimerkiksi koirarotuja, niiden käyttäytymistä ja asiakaspalvelua. 14-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat lähteä mukaan toimintaan, huoltajan luvalla, kertoo Lahden 4H:n projektityöntekijä Päivi Peltomaa.

Lahdessa lemmikkihoitajia on tusinan verran. Asiakkaita sen sijaan voisi olla nykyistä enemmänkin.

- Uskon, että dogsittereitä ei ole vielä oikein löydetty. Sukulaissuhteet käytetään viimeisen päälle hyväksi. Koira tungetaan serkulle, vaikka sitä voisi hoitaa koulutettu nuori, sanoo Peltomaa.

Kodin avaimet lemmikkihoitajalle

Dogsitterin puoleen kääntyvät tavalliset ihmiset, jos työpäivä venyy tai eteen tulee lomamatka tai vaikka Tallinnan risteily, eikä sukulaisia ole käytettävissä.

Ensimmäisellä kerralla järjestetään tutustumiskäynti ja tehdään hoitosopimus. Siitä selviävät pelisäännöt eli miten omistaja toivoo lemmikkiään ruokittavan, ulkoilutettavan ja leikitettävän.

Ja ensimmäisellä tapaamisella vaihdetaan yleensä myös avaimia.

- Kun luottamussuhde on saatu toimimaan, omistaja antaa kotinsa avaimen, kertoo Jenna Laine.

Dogsitterin työtehtävät saattavat olla lyhyitä ja kertaluonteisia tai pitkiäkin jaksoja. Keikan pituus voi olla parikin viikkoa, jos omistaja lähtee esimerkiksi lomamatkalle. Aivan täysipäiväistä seuranpitäjää ei lemmikilleen dogsitteristä kuitenkaan saa.

- Nuoret voivat toki käydä koulussa, vaikka ovat hoitamassa eläintä. Se on selvää, Päivi Peltomaa sanoo.

Lähteet: YLE Lahti