Lapinaukean graffitiseinä halutaan pelastaa

Rovaniemen kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle Lapinaukean graffitiaidan säilyttämistä. Vaneriaidasta on lautakunnan mukaan muotoutunut elävä ja tärkeä maalausten ja graffitien "julkinen taidenäyttelytila". Rovaniemen graffitiseinä on pisin Suomesta löytyvä vapaa maalauspaikka.

graffitit (teokset)
vaaleanpunainen graffiti
YLE / Maija-Liisa Juntti

Lautakunnan mukaan Lapinaukean korttelialueen rakentamisen myötä purettavan vaneriaidan mukana katoaa kaupunkikuvaa elävöittävä katutaide. Konkreettisina toimenpiteinä kulttuurilautakunta esittää, että vaneriaidalle etsitään vaihtoehtoinen paikka tai "katugalleriatilaa" varten rakennetaan uusi aita esimerkiksi ravintola Tivolin kortteliin.

Rovaniemen museonjohtaja Hilkka Liikkanen toivoo myös, että uusi aita saataisiin keskeiselle paikalle, esimerkiksi uuden torin ympäristöön.

Kaupungin arkkitehdin Jorma Korvan mukaan Lapinaukean korttelin kaava on luonnosvaiheessa ja sitä käsitellään joulukuun teknisessä lautakunnassa. Korva arvelee, että kaava on lainvoimainen helmi-maaliskuussa. Korttelialueen rakentamisen ja graffitiaidan purkamisen ajankohta selviää myöhemmin.

Graffitiseinä vähentää töhrimistä

Harrastaja Miikka Räisänen epäilee, että laiton töhriminen lisääntyy, jos uutta graffitiseinää ei saada purettavan tilalle.

- Täällä saa käydä vapaasti harjoittelemassa ja maalaamassa. Uusi seinäkin pitäisi saada mahdollisimman keskeiselle paikalle. Rovaniemi on siinä mielessä muita kaupunkeja edellä katutaiteen tukemisessa, että näin pitkää graffitiseinää ei ole missään muualla Suomessa, Räisänen sanoo.

Räisänen ehdottaa, että Lapinaukean rakennuttaja velvoitettaisiin säilyttämään aita tai rakentamaan uusi.

- Tämän kulttuurin säilyttämisen voisi ulkoistaa sille, joka alkaa Lapinaukealle kerrostaloja rakentamaan. Tämä on monelle nuorelle tärkeä harrastus ja iso osa identiteettiä.

Mummotkin pitävät taiteena

Miikka Räisäsen mukaan graffitimaalareihin suhtaudutaan Rovaniemellä positiivisesti.

- Katutasolla suhtaudutaan hirveän hyvin. Lapinaukealta ohi kävelevät mummotkin ajattelevat, että tämä on taidetta. Jäljellä ei niin väliä, kun täällä kaikki teokset ovat yhdessä koossa, Räisänen miettii.

Parasta Lapinaukean aidassa on Räisäsen mukaan sen sijainti ja pituus. Aidassa on tarpeeksi tilaa kaiken tasoisille harrastajille.

- Ei ole tarvetta lähteä maalaamaan kenenkään teoksen päälle. Harrastajien kesken vallitsee tietty kunnioitus. Päälle maalataan vain, jos uskotaan, että voidaan tehdä parempi.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti