Lucia-neidot valaisivat sairaalan

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa henkilökunnan lapset ovat jo yli 30 vuoden ajan tuoneet valoa ja toivoa osastoille. Pienimmät Luciat ovat vain 3-4 vuoden ikäisiä.

Lucian päivä
Moa ja Alva Pettersson Lucia-neitoina.
Moa ja Alva Pettersson Lucia-neitoina.YLE / Petra Haavisto

Varhain maanantaiaamuna Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kokoushuoneesta kuuluu iloinen puheensorina. Tänä vuonna paikalla on lähes 30 eri-ikäistä tyttöä. Ensimmäiset ovat heränneet jo viideltä, viimeiset tulevat paikalle vähän ennen seitsemää.

Arkivaatteet väistyivät ja päälle puetaan valkoinen mekko, joka solmitaan punaisella nauhalla. Pienimmillä on päässään kynttiläkruunut, isommilla hopeinen nauha. Pientä tyttöä punainen nauha kiristää eikä siinä ole rusettia. Äiti korjaa asua ja kaikki on jälleen hyvin. Kohta päästään liikkeelle.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Lucia-kulkueella on pitkät perinteet. Lastenosaston sairaanhoitaja Christina Asplund on ollut talossa 30 vuotta ja jo hänen tullessaan henkilökunnan lapset pukeutuivat Luciaksi.

- Silloin oli samanlaista kuin yhä edelleen. Tänne tullaan puoli seitsemän maissa ja pukeudutaan. Seitsemältä lähdetään kulkueena osastoille, käydään potilashuoneissa ja lauletaan Luciaa. Kulkue kestää noin tunnin ja sen aikana kierretään kaikki osastot. Lopuksi tytöt ja saattajat menevät ruokasaliin yhteiselle aamupalalle.

- Potilaat ovat innoissaan, varsinkin vanhemmat potilaat pitävät kulkueesta. On ihana herätä lauluun ja nähdä pieniä säihkyviä silmiä. Ja pienet tytöthän rakastavat Luciana olemista. Se jää kyllä mieleen, Christina Asplund toteaa.

"Natten går tunga fjät

rund gård och stuva;

kring jord, som sol förlät,

skuggorna ruva.

Då i vårt mörka hus,

stiger med tända ljus,

Sankta Lucia, Sankta Lucia."

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa