Lucian lyhde syntyy Kauvatsalla

Lucia-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1949 lähtien. Erityisesti Lucia-päivää vietetään ruotsinkielisillä alueilla. Harva tietää, että Suomen Lucian kauralyhde valmistetaan Kokemäen Kauvatsalla.

Kotimaa
Lucia-neito laskeutuu alas portaita
Lucia-neito toi valoa Helsingin pimeään iltaan.YLE

Kokemäkeläinen Kristiina Numelin valmistaa lyhteet Suomen, Porvoon ja Porin Lucialle. Asuessaan Porvoossa vuonna 1993 hän huomasi, että Lucia kantoi kukkakimppua, mikä ei kuulu Lucialle.

- Vuonna 1994 tein ensimmäiset kauralyhteet Suomen ja Porvoon Lucialle ja siitä lähti traditio. Muutimme Kokemäkeen vuonna 2000 ja meillä on edelleen ollut ilo toimittaa lyhteet Suomen, Porvoon ja Porin Lucialle, Kristiina Numelin kertoo.

Numelin tekee lyhteen joka vuosi myös Tasavallan presidentille. Lars Numelin toimittaa lyhteet perille. Hänelle Lucia-perinne on elänyt vahvana lapsuudesta lähtien.

- Äitini on kotoisin Ruotsista ja toi perinteet sieltä. Kun olin oikein pieni, äitini tuli aamulla lastenhuoneeseen kynttilän kanssa ja lauloi. Se on aina ollut sillä tavoin hyvin luonnollinen asia, Lars sanoo.

Lars Numelinin mukaan Lucian historiallisen taustan voi täällä pohjoisessa unohtaa.

- 13. päivä joulukuuta on vuoden pimeimpiä, yö on pisimmillään. Lucia on se, mikä tuo valon uudestaan tähän pimeyteen. Mielestäni silloin joulu alkaa, Lars sanoo.

Kauralyhde on joulurauhan symboli

Lucia kuului myös Kristiina Numelinin lapsuuteen.

- Olen käynyt Helsingissä Steiner-koulun ja rinnakkaisluokkamme oli ruotsinkielinen. Pienenä tyttönä sitä odotti valontuojaa ja piparkakkuja, joita hän jakoi aina koulussa. Se oli erittäin tärkeä joulun alkuaika, Kristiina sanoo.

Kauralyhde symboloi Numelien mukaan hedelmällisyyttä ja joulurauhaa.

- Kaura on yksi parhaimmista ravintolähteistä. Henkilökohtaisesti koen, että kun Suomen Lucia pitää valmistamaani lyhdettä käsissään, hän tukeutuu ja ottaa voimaa siitä, kun hän kävelee pitkät portaat alas rauhallisesti. Lisäksi lyhde on kaunis, Kristiina Numelin sanoo.

Perinne jatkuu

Kristiina Numelinin mukaan Suomen Lucia tullaan vastedeskin näkemään hänen valmistamansa kauralyhde sylissään.

- On sydämen ilo nähdä Lucian sylissä lyhde sekä presidentille annettava lyhde. Siitä tulee palkka, en osaa kuvitella lopettavani. Ehkä sitten joskus lapset tai lapsenlapset jatkavat perinnettä.

Tänään kello 17.00 Porissa Eetunaukiolla kruunataan Lucia tehtäväänsä. Sen jälkeen Lucia siirtyy Otavankadulle ja Mikaelsgårdeniin, jossa on erityisesti lapsille suunnattu Lucia-juhla.

Myös Merikarvialla juhlitaan tänään Luciaa - valon tuojaa. Juhla alkaa kello 17.30. Kiilarinteen Mainingissa.

Lähteet: YLE Satakunta