1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupan lanttulaatikko on helppo tuunata

Eineslanttulaatikko on kainosti maustettua sosetta, jonka makumaailma saa kotitalousopettajalta tylyn tuomion. Jouluisilla mausteilla ja muulla hienosäädöllä kaupan laatikosta saa kuitenkin kätevästi kokkailtua maittavan jouluherkun.

uuniruoat
YLE

Kotitalousopettaja Hanna-Kaisa Hämäläisen mielestä 400 gramman eineslanttulaatikko on hyvä alku joulupöydän klassikkoruualle.

– Tämän tuunaaminen on oikeastaan jokaisen velvollisuus, allergioiden ja muiden takia näissä ei ole juuri mitään mausteita, joten niitä voi omien mieltymystensä mukaan lisäillä.

Perusainekset ovat klassiset kerma ja voi. Kevyempään mieltynyt korvaa nekin kylmäpuristetulla rypsiöljyllä ja kymmenprosenttisella ruokakermalla tai creme fraichella, myös maito käy. Kermaa tarvitaan noin desilitra, öljyä pari ruokalusikallista. Ne sekoitetaan laatikkoon.

Usein eineslaatikko on halju väriltään, sitä saa paremmaksi lorauttamalla sekaan siirappia, joka tuo mukaan myös kaivattua makeutta. Sekaan rouhaistaan myös hieman mustapippuria ja suolaa. Munia Hämäläinen ei itse laatikkoonsa lisäile, koska haluaa laatikon olevan sopivan löysää.

Piparkakkujen makumaailma sopii Hämäläisen mielestä kaikkiin joululaatikoihin, kunhan yhteen laatikkoon ei tuuttaa ihan joka sorttia.

– Inkivääri, muskottipähkinä, pomeranssinkuori ja neilikka sopivat hyvin myös lanttulaatikkoon, niistä mieleisiään voi laittaa hyppysellisen eineslaatikon sekaan.

Tuunattu laatikko pitää paistaa ennen pakastamista. Laatikko kipataan voideltuun vuokaan, päälle ripotellaan korppujauhoja ja pinta kuvioidaan haarukalla. Lanttuherkkua paistetaan noin puoli tuntia 175-asteisessa uunissa, kunnes korppupinta on kaunis.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi